Dnes je 100 dní od začiatku vojny. Ruské médiá dostali pokyn nepísať o dĺžke vojny na Ukrajine

Dnes je 100 dní od začiatku vojny. Ruské médiá dostali pokyn nepísať o dĺžke vojny na Ukrajine Foto: Facebook Володимир Зеленський

Kremeľ vyzval redakcie ruských štátnych a provládnych médií, aby nezverejňovali články o dĺžke vojny na Ukrajine, a nestrhávali tak k nej pozornosť čitateľov, napísal server Meduza s odvolaním sa na svoje zdroje. Dnes v piatok 3. júna vojna vstúpi do svojho 100. dňa.

Administratíva prezidenta Vladimira Putina chce predísť debatám na tému, že za tri mesiace ruské vojská na Ukrajine nedosiahli významný pokrok, podotkla Meduza. O pokyne vydanom Kremľom ju informovali štyri zdroje - jeden v nemenovanom štátnom médiu, jeden v provládnom médiu, osoba z moskovskej radnice a pracovník administratívy ruského prezidenta.

"Pri debatách o okrúhlych výročiach vždy vzniká otázka, čo sa podarilo zatiaľ dosiahnuť," povedal internetovému médiu jeden zo zdrojov. "Teraz je to tak, že nie je skoro nič, čo by sa dalo k tomuto dátumu oznámiť. Dá sa povedať, že boli ovládnuté akési mestá a obce, ale ich názvy ľuďom nič nehovoria," doplnil rovnaký zdroj.

Prieskumy verejnej mienky navyše nepriamo ukazujú, že mnohým Rusom sa zdá byť vojna na Ukrajine príliš dlhá. V prieskume spoločnosti Russian Field, uskutočnenom od 23. do 26. mája, 39 percent respondentov z Ruska uviedlo, že ich už "unavujú" správy v médiách o priebehu špeciálnej vojenskej operácie, ako musia štátne médiá vojnu nazývať.

"A o cieľoch (invázia) nie je okrem takzvanej denacifikácie a demilitarizácie Ukrajiny stále nič známe. Ľudia týmto slovám nerozumejú, ale zato vidia, že boje trvajú už dlho," povedal Meduze človek blízky Kremľu. "Pred špeciálnou operáciou sa Rusom tvrdilo, že Ukrajina je slabý štát. Teraz sa ale ukazuje, že sa nedarí rýchlo poraziť túto krajinu," doplnil rovnaký zdroj.