Prekvapilo ma, že prežil, povedal novinárom muž, ktorý napadol Rushdieho

Prekvapilo ma, že prežil, povedal novinárom muž, ktorý napadol Rushdieho Twitter Charlies Sevanor

"Asi ma prekvapilo, keď som počul, že prežil," povedal denníku New York Post Hadi Matar, 24-ročný muž, ktorý v piatok počas prednášky v New Yorku pobodal britského spisovateľa indického pôvodu Salmana Rushdieho. Matar odmietol komentovať, či sa k útoku nechal inšpirovať bývalým iránskym duchovným vodcom ajatolláhom Rúholláhom Chomejním. "Rešpektujem ho. Podľa mňa to bol skvelý človek, to je všetko, čo k tomu poviem," vyhlásil Matar o Chomejnom, ktorý zomrel v roku 1989.

S novinármi hovoril prostredníctvom videohovoru z okresnej väznice Chautauqua.

V roku 1989 iránsky duchovný vodca Chomejní vydal pokyn (fatvu) na zabitie Rushdieho za román Satanské verše. Časť moslimov túto knihu považuje za urážku islamu. Rushdie sa kvôli fatve musel roky mnohokrát sťahovať z jedného prísne tajného miesta stráženého britskou vládou na druhé.

Matar uviedol, že zo Satanských veršov čítal "len pár stránok". O Rushdiem ale povedal, že "je niekým, kto napadol islam". "Nemám toho človeka rád. Nemyslím si, že je to dobrý človek. Nemám ho rád. Vôbec ho nemám veľmi rád," povedal o spisovateľovi obvinený útočník. Hoci Rushdieho knihy dôkladne nečítal, sledoval jeho prednášky na YouTube. "Videl som ich veľa. Nemám rád pokryteckých ľudí, ako je on," vyhlásil Matar.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničia v pondelok uviedol, že Rushdie "si spolu so svojimi podporovateľmi za napadnutie môže sám". Zároveň ale odmietol, že by bol Irán do útoku na literáta akokoľvek zapojený. Matar v dnešnom rozhovore poprel, že by bol napojený na iránske revolučné gardy, hoci stanica NBC predtým informovala, že na sociálnych sieťach k nim vyjadroval sympatie.

Hady Matar čelí obvineniu, že sedemdesiatpäťročného Rushdieho najmenej desaťkrát bodol nožom a niekoľkokrát ho udrel päsťami počas spisovateľovej prednášky vo vzdelávacom centre na západe amerického štátu New York. Matar vinu popiera. Rushdie sa po útoku zotavuje v nemocnici, kde ho už v nedeľu odpojili od ventilátora a autor "dokázal aj povedať niekoľko slov", uviedol na twitteri jeho syn Zafar.

V závere rozhovoru sa Matar posťažoval na podmienky vo väznici. "Veľa jedla, čo dostávam, mi moja viera neumožňuje jesť," povedal, ale dodal, že "je v pohode".

Novinárom neodpovedal na otázky ohľadom návštevy svojho otca v Libanone v roku 2018. Táto cesta ho podľa jeho matky zmenila tak, že sa po návrate len zatváral v ústraní.