Salman Rushdie prvýkrát od útoku verejne vystúpil, kritizoval prepisovanie známych kníh (VIDEO)

Salman Rushdie prvýkrát od útoku verejne vystúpil, kritizoval prepisovanie známych kníh (VIDEO) Reprofoto: The Bookseller

Spisovateľ Salman Rushdie prvýkrát od minuloročného útoku verejne vystúpil a vo video odkaze prednesenom pri príležitosti vyhlasovania britských knižných cien v pondelok hovoril hlavne o slobode slova a o tom, že je podľa neho v západných krajinách v čoraz väčšom ohrození. Napísala o tom agentúra AP. Rushdie vlani v lete utrpel vážne zranenia, keď ho v USA pobodal muž priamo na pódiu. Usporiadatelia cien mu teraz udelili ocenenie určené pre tých, ktorí sa zasadzujú o právo na slobodné publikovanie.

"Žijeme v čase, v ktorom ako nikdy inokedy za celý môj život nebola v západných krajinách sloboda slova a publikovania ohrozená tak ako teraz," povedal Rushdie, ktorý konkrétne spomenul napríklad spory o vyraďovanie titulov z amerických školských knižníc alebo vydávanie kníh, v ktorých sú upravované alebo prepisované pasáže, ktoré by údajne mohli urážať alebo šokovať súčasných čitateľov. V poslednej dobe sa v tejto súvislosti hovorilo o úpravách diel Roalda Dahla, Agathy Christie alebo Iana Fleminga.

Príhovor Rushdieho začína približne od 4:30:

Vydavatelia by podľa Rushdieho mali dovoliť, aby "knihy odrážali dobu, v ktorej vznikli".

"A pokiaľ je to pre niekoho ťažké prijať, potom nech tú konkrétnu knihu nečíta a prečíta si inú," povedal spisovateľ.

Sedemdesiatpäťročný Rushdie vlani v auguste po útoku oslepol na jedno oko a mal poškodené nervy na ruke. Útočník je obvinený z pokusu o vraždu.

Britské knižné ceny, takzvané Nibbies, sú udeľované v niekoľkých kategóriách. Hlavnú cenu za knihu roka získala v pondelok náučná publikácia Menopausing (V prechode) Daviny McCallovej. V kategórii beletrie zvíťazil fantasy román Babel od Rebeccy Kuangovej.