Niektoré iránske médiá piatkový útok na spisovateľa Rushdieho chvália

Niektoré iránske médiá piatkový útok na spisovateľa Rushdieho chvália Twitter Charlies Sevanor

Niekoľko iránskych novín, ktoré zastávajú tvrdú líniu, sa vyjadrilo pochvalne k napadnutiu britského spisovateľa indického pôvodu Salmana Rushdieho, ktorého v piatok pri prednáške na pódiu v štáte New York pobodal 24 ročný útočník. Rushdie kvôli svojmu románu Satanské verše od roku 1989 čelil zo strany Iránu vyhrážkam.

Rushdieho kniha Satanské verše (1988) je v Iráne zakázaná a v roku 1989, vyhlásil vtedajší duchovný vodca ajatolláh Rúholláh Chomejní fatvu (verdikt islamského duchovného), ktorá vyzýva moslimov na zavraždenie autora za rúhanie. Dodal, že ktokoľvek pri pokuse Rushdieho zabiť zomrie "bude považovaný za mučeníka a pôjde rovno do neba". Kritika z moslimských kruhov Rushdiemu vyčítala, že v knihe urážal korán a proroka Mohameda. Rushdie sa kvôli fatve musel roky mnohokrát sťahovať z jedného prísne tajného miesta stráženého britskou vládou na druhé.

Irán zatiaľ útok na Rushdieho oficiálne nekomentoval. Denník Kajhán, ktorého šéfredaktora menuje iránsky najvyšší duchovný ajatolláh Alí Chameneí, však útok chválil. "Tisíckrát bravo... statočnému a poslušnému človeku, ktorý zaútočil na odpadlíka od viery, zlého Salmana Rushdieho," uviedol. "Ruka muža, ktorý zlomil väz nepriateľovi Boha, musí byť pobozkaná," ​​dodal.

Iránsky denník Vatane Emrúz dnes v titulku napísal "nôž v krku Salmana Rushdieho", zatiaľ čo denník Chorásán uviedol: "Satan na ceste do pekla". Spravodajský web Asr Irán medzitým vytlačil často opakovaný Chameneího výrok o tom, že "šíp", ktorý vystrelil Chomejní, "jedného dňa zasiahne cieľ".

Na Rushdieho hlavu bola vypísaná odmena, ktorú v roku 2012 zvýšila polooficiálna iránska náboženská nadácia z 2,8 milióna na 3,3 milióna dolárov. V roku 2019 twitter pozastavil Chameneímu účet kvôli príspevku, v ktorom bolo uvedené, že Chomejního fatva proti Rushdiemu je neodvolateľná.

Agentúra AP dnes v iránskom hlavnom meste Teheráne zisťovala, ako sa k napadnutiu spisovateľa stavajú sami Iránci. Niektorí podľa nej útok chválili, zatiaľ čo iní sa obávali, že incident povedie k ešte väčšej izolácii Iránu na pozadí stagnujúcich rozhovorov o oživení medzinárodnej jadrovej dohody z roku 2015 medzi Teheránom a svetovými mocnosťami. "Salmana Rushdieho nepoznám, ale bol som šťastný, keď som sa dozvedel, že bol napadnutý, pretože urážal islam," povedal 27-ročný kuriér Rezá Amírí. "Mám pocit, že tí, ktorí to urobili, sa snažia Irán izolovať," poznamenala 39-ročná učiteľka zemepisu Mahšíd Barátíová. "Toto negatívne ovplyvní vzťahy s mnohými, dokonca aj s Ruskom a Čínou," dodala podľa AP.

Newyorská polícia útočníka identifikovala ako 24-ročného Hadiho Matara z Fairview v New Jersey, ktorý si zakúpil vstupenku na akciu v Chautauqua Institution. Zatknutý bol na mieste a bude predvedený pred súd. Motív útoku je zatiaľ nejasný.

Rushdieho agent informoval, že spisovateľ je pripojený k dýchaciemu prístroju a nie je schopný hovoriť. Mnoho politikov a spisovateľov incident odsúdilo a označilo ho za útok na slobodu prejavu.

Kniha Satanské verše pohoršuje aj mnohých moslimov vlažných vo viere. Hrdinu knihy autor nazýva Mahoundom, ako kedysi anglosaskí duchovní hanlivo označovali proroka islamu. Mahound navštevuje verejný dom "stan pri Čiernom kameni", čo evokuje svätyňu Kaba v Mekke, prostitútky sa volajú rovnako ako manželky proroka a najobľúbenejšia z nich je popísaná nahá.