Zmeny v infozákone sľubujú viac transparentnosti, ako aj ochranu novinárov

Zmeny v infozákone sľubujú viac transparentnosti, ako aj ochranu novinárov Ilustr. foto: OSF

Poslanci tento týždeň schválili novelu zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Už dlhšie tieto zmeny požadovali neziskové organizácie a združenia občanov, pričom úprava infozákona bola aj súčasťou programového vyhlásenia vlády.

„V zákone sme presadili rozšírenie informačnej povinnosti aj na organizácie s väčšinovým podielom štátu, ktoré sa jej doteraz často vyhýbali,“ povedal predseda hospodárskeho výboru a iniciátor novely zákona Peter Kremský (OĽANO).

Viacero zmien zaručí, aby inštitúcie nemohli pri poskytovaní informácií robiť obštrukcie alebo sa tomu vyhýbať. Dôležité je aj ustanovenie, že ak sa informácie poskytujú v elektronickej forme, musia byť vo formáte, ktorý umožňuje automatizované spracovanie.

Zákon určil to, v akých prípadoch nemožno poskytnúť informácie, ak by hrozila ujma v hospodárskej súťaži. Vymedzil, že od úradov a štátnych firiem nemožno vyžadovať údaje a analýzy, ktoré nemajú a museli by ich vytvoriť iba na základe infožiadosti.

K významným zmenám patrí aj schválenie tzv. Lex Petková. Po novom by už novinári nemali byť vystavení účelovým žalobám za to, že ďalej šírili informácie, ku ktorým sa dostali na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Práve tomu v minulosti čelila investigatívna novinárka Zuzana Petková, keď zverejnila údaj o plate manželky Štefana Harabina, ktorý novinárke poskytlo samotné ministerstvo spravodlivosti.

„Tento absurdný prípad šikany dokazuje to, že zmena bola nevyhnutná. Žalovať novinára len za to, že zverejnil údaj, ktorý mu štátna inštitúcia poskytla na základe zákona, je neprípustné,“ povedal predseda mediálneho výboru Kristián Čekovský (OĽANO), ktorý tzv. Lex Petková do novely presadil: „Som rád, že okrem schválenia prelomového mediálneho zákona, sme dnes podporili aj zvýšenie ochrany novinárov, či neziskových združení, ktoré infozákon využívajú.“

Po novom budú musieť informácie poskytovať napríklad aj vodárenské spoločnosti a nebudú môcť odmietnuť odpoveď pod zámienkou obmedzenia informačnej povinnosti. „Vodárenské spoločnosti doteraz argumentovali tým, že nehospodária s verejnými prostriedkami, ale s príjmami z vodného a stočného,“ objasňuje poslanec Milan Potocký. „Tomu je teraz koniec a aj na vodárenské spoločnosti sa bude uplatňovať úplná informačná povinnosť. Verejnosť sa dozvie ako nakladajú s majetkom, komu prideľujú zákazky, aké odmeny dostávajú členovia ich orgánov, či akým spôsobom predávajú nehnuteľnosti,” uzavrel Milan Potocký.