Zuzana Čaputová sa verejne postavila za Martu Jančkárovú

Zuzana Čaputová sa verejne postavila za Martu Jančkárovú Ilustr. foto: KP SR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa pridala k politikom, ktorí odsúdili útoky na novinárku Martu Jančkárovú. Dnes popoludní zverejnila vyhlásenie, v ktorom novinárke a RTVS vyjadrila podporu a odsúdila aj slovník politikov.

"V čase, v ktorom sme si pripomínali výročie vraždy Jána a Martiny, prišiel útok voči novinárke. Najskôr od niektorých poslancov Smeru a za ním nasledoval verbálny lynč od ich priaznivcov, píše prezidentka vo vyhlásení, ktoré dnes zverejnila na sociálnej sieti.

Marta Jančkárová sa tieto dni stala obeťou vulgárnych útokov a vyhrážok.

Odporúčame aj: Útok na moderátorku RTVS sa dal očakávať, mal totiž nebezpečnú politickú predohru

"Predovšetkým chcem vyjadriť podporu Marte Jančkárovej a vedeniu RTVS, ale aj všetkým novinárom, na ktorých sa útočí, pre výkon ich profesie. Považujem to za absolútne neprípustné obzvlášť na Slovensku, kde už došlo k vražde novinára.
Keď politik vyhlási, že pôjde po nich, tak musí vedieť, že robí z ľudí terče a v internetovom dave budú nasledovať vulgárne vyhrážky a zastrašovanie. To, čo ale útočiaci politici nevedia, je, či v tomto dave nebude aj niekto, kto svoju vyhrážku raz dokoná a zabije. Lebo k tomu vyhrážky smerujú. Aj keď je nenávisť hlučná a nebezpečná, nikdy sa jej nesmieme poddať, lebo zlu sa neustupuje. Jedno je jasné, kto neudrží sám seba v hraniciach slušnej politiky, nie je hoden spravovať túto krajinu," napísala prezidentka.

Vo veci vyhrážok, ktoré boli smerované voči redaktorke RTVS, začala Národná kriminálna agentúra trestné stíhanie podľa §360 ods. 1, ods. 2 trestného zákona - nebezpečné vyhrážanie na viacerých osobách. Dlhoročná moderátorka RTVS oznámila, že drsné správy ju neodradia od práce.

Slovné útoky Fica odsúdil aj premiér Eduard Heger .„Je to absolútne neprípustné a odsudzujem takéto správanie. ... Čo sa týka vyjadrení predstaviteľov strany Smer k tejto téme, nemá význam sa k tomu detailne vyjadrovať. Títo ľudia prekračujú svoje hranice pomyselného dna. Je to opäť len ďalšie rozdúchavanie vášní a štvavá kampaň. Absolútne odsudzujem takéto správanie,“ vyhlásil minister vnútra Roman Mikulec.