Európska federácia novinárov požaduje potrestanie vyhrážok novinárok znásilnením

Európska federácia novinárov požaduje potrestanie vyhrážok novinárok znásilnením Foto: Omediach.com

Európska federácia novinárov (EFJ) sa pripája k svojej čiernohorskej pobočke Odborového zväzu médií Čiernej Hory a naliehavo vyzýva príslušné orgány, aby chránili novinárky pred mizogýnnymi a sexistickými hrozbami tým, že zabezpečia, aby sa k vyšetrovaniam pristupovalo s vážnosťou.

Ochranca ľudských práv a slobôd Čiernej Hory vydal v júli stanovisko s odporúčaniami týkajúcimi sa policajného vyšetrovania vyhrážok znásilnenia zameraných na novinárky z viacerých médií v Čiernej Hore. Policajné riaditeľstvo je zo zákona povinné predložiť správu o vykonaných úkonoch a opatreniach na vykonanie odporúčaní do 30 dní od doručenia stanoviska.

Keďže sa blíži 30-dňová lehota, EFJ vyzýva Policajné riaditeľstvo o objasnenie a transparentnosť a dôrazne ho vyzýva, aby pokračovalo v prijímaní všetkých potrebných opatrení vrátane medzinárodnej právnej pomoci na zhromažďovanie dôkazov a identifikáciu a stíhanie páchateľov týchto neprijateľných trestných činov. ohrozujúce fyzickú integritu.

V decembri 2023 neznáma osoba poslala e-mail s vyhrážkami znásilnenia redaktorke „M portálu“ Danice Nikolićovej, ktorej sa už v septembri 2022 online vyhrážali smrťou. Vyhrážky smerovali aj jej kolegyniam z rôznych médií vrátane Tamary Nikčević, Bojany Dabović, Mirky Dević a Slavici Kruščić Vasović. Email, ktorý bol odoslaný z účtu “ Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. ” bol okamžite nahlásený polícii.

Sieť SafeJournalists Network, ktorej členom je TUMM, sa 15. januára 2024 pri absencii výsledkov vyšetrovania a s tým, že páchateľ je stále nepotrestaný, obrátila na ochrancu ľudských práv a slobôd Čiernej Hory, ktorý formálne požiadal policajné riaditeľstvo, aby odpovedalo na obvinenia a poskytnúť informácie o opatreniach a krokoch prijatých na zistenie a trestné stíhanie páchateľa vyhrážok znásilnením: či bol prípad riešený ako trestný alebo priestupkový a či bol zohľadnený prípadný motív nenávisti voči uvedeným novinárom.

Dňa 16.2.2024 vydalo odpoveď Oddelenie podpory organizačných zložiek polície, skvalitnenia práce polície a analytiky. Na základe vyšetrovacieho postupu a prijatých opatrení bolo preukázané, že pracovníci Policajného zboru samostatne aj s medzinárodnoprávnou a policajnou pomocou prijali opatrenia a úkony na objasnenie nahlásených prípadov novinárky Danice Nikolićovej a jej kolegov. „Prijaté opatrenia a úkony však neviedli k zisteniu všetkých skutočností, identifikácii a trestnému stíhaniu zodpovedných osôb, ani sa nepodnikli kroky na preukázanie existencie súvislosti medzi vyhrážkami voči novinárom a ich osobnými charakteristikami, keďže motív nenávisti, ktorý by sa mohol odraziť v ich pohlaví, ako aj v ich novinárskej činnosti a príspevkoch do verejnej diskusie,“ píše sa v stanovisku protektora.

„Hoci policajti nezostali pasívni v reakcii na predložené správy, nepodarilo sa im preukázať jasnú súvislosť medzi útokmi a motívmi zamerania sa na novinárov na základe ich práce a pohlavia. Podľa štandardov Európskeho súdu pre ľudské práva musia štátne orgány, ako sú policajti a prokurátori, brať do úvahy zraniteľné postavenie novinárov, keď sú napadnutí,“ povedal Radomir Kračkovič, prezident Odborového zväzu médií Čiernej Hory.

„Identifikovanie páchateľov a vytvorenie spojenia so zaujatými motívmi je prvoradé, aby sa novinári cítili chránení, a v konečnom dôsledku odradí páchateľov od opakovania rovnakého kriminálneho správania,“ vyhlásila Maja Sever, prezidentka Európskej federácie novinárov.