Kultúrny štrajk ohlásil protesty v 14 mestách po celom Slovensku

Kultúrny štrajk ohlásil protesty v 14 mestách po celom Slovensku Foto: Šimon Kern

Od vyhlásenia štrajkovej pohotovosti (5. 9. 2024) sa ku Kultúrnemu štrajku pridalo už viac ako 3 300 ľudí v 351 organizáciách a 92 mestách. Medzi nimi je aj 71 zamestnancov a zamestnankýň samotného ministerstva kultúry, 294 pracujúcich v Slovenskom národnom divadle, 160 ľudí v Slovenskej národnej galérii, 122 zamestnancov a zamestnankýň v Slovenskej televízii a rozhlase, ale aj 21 zamestnancov a zamestnankýň Fondu na podporu umenia.

Ako dnes informoval výbor Kultúrneho štrajku žiadni politickí nominanti a nominantky nereagovali na výzvu výboru Kultúrneho štrajku na rokovanie, a to aj napriek masívnemu nárastu nespokojnosti ľudí pracujúcich v kultúre. „Naopak, veľavravným príkladom ignorovania potreby kultúry a vzdelávania samotným ministerstvom kultúry je, že pri diskusiách o konsolidácii verejných financií pristúpila na zvýšenie DPH na knihy.“

Výbor Kultúrneho štrajku pozorne sleduje situáciu v rezorte, ktorá sa zo dňa na deň naďalej zhoršuje. V Národnom osvetovom centre bolo len pred pár dňami bez akejkoľvek predchádzajúcej diskusie a argumentov zrušené celé oddelenie digitalizácie a dokumentácie. Jeho vedúca prišla o prácu a ďalšie bezdôvodné prepúšťanie má nasledovať.

Paralyzovaná je aj podporná činnosť z verejných zdrojov. Rada Fondu na podporu umenia nebola už dvakrát uznášaniaschopná. Ešte nikdy v minulosti takáto situácia nenastala. Rokovaní Rady sa zúčastnil jediný z ministerkou nominovaných členov a členiek, pričom viacerí ohlásili neúčasť na poslednú chvíľu. V dôsledku toho musel fond odložiť ohlásenie výziev, ktoré mali byť otvorené od 16. 9. 2024.

„Hrozí kolaps systému podpory a mnohé projekty s dlhoročnou tradíciou sú existenčne ohrozené,“ upozornil výbor Kultúrneho štrajku vo svojom vyhlásení na tlačovej konferencii v stredu 18. septembra.

Zastrašovanie a nezákonné prepúšťanie na Ministerstve kultúry SR

Zamestnankyňa ministerstva kultúry, ktorá nechcela byť menovaná, popísala, že zamestnanci a zamestnankyne rezortu čelia v posledných týždňoch a mesiacoch veľkému tlaku, nenávisti a vyhrážkam zo strany služobného úradu.

„Zažili sme všeličo, ale takýto amaterizmus, aký sa deje pod vedením generálneho tajomníka služobného úradu Lukáša Machalu, sa len tak nevidí. Prepúšťanie z dôvodu reorganizácie prebieha všade, ale na ministerstve kultúry sa to robí špecificky, ako sa pán Machala vyspí a ako mu neodborne poradí pani riaditeľka osobného úradu, pani Legátová,“ vysvetlila zamestnankyňa.

Podľa nej sa za súčasného vedenia uskutočnilo za posledných osem mesiacov až deväť organizačných zmien. O prácu prišlo približne 90 ľudí a v pláne je údajne do konca roka prepustiť ďalších približne 60 zamestnancov. Výpovede dostávali ľudia, ktorí sa opovážili sťažovať na svojho nadriadeného a podali písomnú žiadosť o riešenie nepriaznivej situácie.

„Zamestnanci boli vystavení nátlakom, vyhrážkam zo strany generálneho tajomníka služobného úradu a riaditeľky osobného úradu. Niektorí boli nútení podpísať súbežne dohodu aj výpoveď, inak z miestnosti nemohli odísť a až po podpise týchto dvoch dokumentov si mohli vybrať, pre ktorú možnosť sa rozhodnú. Boli tiež uvedení do omylu, že pri výpovedi by mali nárok len na 60 % platu, čo je klamstvo, nakoľko aj pri výpovedi, aj pri dohode majú nárok na 100 % funkčného platu,“ objasnila praktiky Lukáša Machalu zamestnankyňa rezortu.

Niektorí zamestnanci, vrátane rečníčky na tlačovej konferencii, nemajú v rukách do dnešného dňa výpoveď. Cestou do práce si len na vrátnici našli od SBS služby oznámenie o prekážkach na strane zamestnávateľa a o tom, že im plynie výpoveď s účinnosťou od 1. septembra. Zákon pritom stanovuje, že výpoveď musí byť doručená do vlastných rúk.

„Niektorí zamestnanci majú zákaz vstupu do budovy a na svoje pracovisko na základe príkazu pani Legátovej a pána Machalu. V prípade “dobíjania sa” na svoje pracovisko má SBS ihneď kontaktovať pána Machalu, ktorý im vysvetlí, že na ministerstve nemajú čo hľadať. Na základe týchto skutočností mnohí zamestnanci rezortu zvažujú právne kroky, a to žaloby za neplatnosť výpovede,“ dodala zamestnankyňa.

Výbor ďalej upozornil, že ministerstvo kultúry zásadne zlyháva aj vo vlastnej činnosti. V oboch dotačných programoch vyhlásených priamo ministerstvom – Obnovme si svoj dom a Kultúra znevýhodnených skupín – zdržiava ohlásenie výsledkov, hoci ide o programy, ktorých finančné prostriedky je nutné vyčerpať v tomto kalendárnom roku.

„Pri oboch programoch ide pritom o jediný finančný nástroj štátu, ako podporiť obnovu pamiatok či integráciu napríklad zdravotne znevýhodnených. Ich nefunkčnosť má pre tieto zásadné oblasti devastačné následky a je v priamom rozpore aj s programovým vyhlásením vlády,“ pripomenul výbor vo vyhlásení.