Prezidentská kampaň pokračuje. Kandidáti píšu knihy

Prezidentská kampaň pokračuje. Kandidáti píšu knihy Foto: Gorila.sk urban space

Na pultoch kníhkupectiev pribúdajú knihy, ktorých autormi sú prezidentskí kandidáti. Novú knihu má Procházka, Kiska ale aj Čarnogurský.

 

Oficiálna prezidentská kampaň sa podľa zákona začína 15 dní pred voľbou. Kampaň však už dávno nie sú len bilbordy či mítingy.


Hneď na začiatku roka vyšla kniha Radoslava Procházku Nejasná správa z planéty opíc. V knihe Procházka netají, že kandiduje. „Veci okolo nás vidím inak, ako ich vidia veľké peniaze a veľké strany. A prajem si, aby sme naše spoločné veci nielen inak videli, ale ich inak aj začali robiť. Chcem jednoducho prispieť k tomu, aby moc bola poctivou a odbornou službou a aby sa vrátila k luďom, ktorým patrí – k občanom Slovenskej republiky. Toto je naša vlasť, my tu nie sme na panskom, my sme tu doma," píše v knihe.

Nie je to prvá kniha, dnes nezávislého poslanca. Napísal napríklad knihu Štekajúca karavána, ktorá bola jeho manifestom pri vstupe do politiky, ale aj viacero odborných titulov.

 

 

Kniha s názvom Vezmi život do svojich rúk vyšla v roku 2013 aj ďalšiemu kandidátovi Andrejovi Kiskovi. Aj on hodnotí, píše o sebe a svojich zásadách. „Jedno čínske príslovie hovorí, že pokiaľ človek si človek neuvedomí, že už má dosť, nikdy dosť mať nebude. Vždy bude existovať niekto, kto je bohatší, mladší, krajší alebo má viac vlasov! Keď si to neuvedomujeme, pocit šťastia nám často uteká, lebo nedokážeme vnímať vnútornú spokojnosť s tým, čo máme. Mojou víziou je, aby Slovensko vyrástlo na sebavedomú, ekonomicky úspešnú krajinu, plnú talentovaných a šťastných ľudí, ktorí tu chcú prežiť svoj život," píše.

Kiskovi vyšla v roku 2011 kniha Cesta manažéra z pekla.

 

 

V lete vyšla kniha aj ďalšiemu kandidátovi Jánovi Čarnogurskému s názvom Denník 1994 - 2007. Zverejnil v nej svoje denníkové zápisky z rokov, keď bol aktívnym politikom. V zápiskoch píše o zákulisí fungovania slovenskej i medzinárodnej politiky. Rovnako má za sebou viacero kníh. Napríklad v roku 2007 mu vyšla kniha Cestami KDH.

Ďalší kandidát Milan Kňažko knihu nenapísal, ale ako o známom hercovi a politikovi o ňom vyšlo viacero kníh. V roku 2010 to boli rozhovory s Jánom Štrasserom. Nosím v sebe mnohé jazvy, ktorá vyšla v roku 2012 v češtine.

Kniha vyšla už aj ďalšiemu kandidátovi kardiochirurgovi Viliamovi Fischerovi. Ale už dávnejšie, v roku 1998, spolu s novinárkou Lýdiou Mrázovou napísal So srdcom na dlani.