Penta údajne prevezme Deník

Penta údajne prevezme Deník Foto: Omédiách.com

Finančná skupina Penta rozširuje svoje mediálne panstvo.

 


Po vybudovaní vlastného mediálneho domu na Slovensku a budovaní vlastnej mediálnej agentúry sa finančná skupina zahľadela na médiá u susedov.
Investičná skupina Penta je blízko prevzatiu českého vydavateľa Deníka. Podľa informácií českých Hospodárskych novín investičná skupina Penta kupuje vydavateľstvo Vltava-Labe-Press, ktorého hlavným titulom sú najväčšie české regionálne noviny Deník, ktoré si denne prečíta 650 tisíc ľudí.

"Kým nebude kontrakt uzavretý, do reálneho prevzatia spoločnosti nebudeme personálne otázky komentovať," povedal pre HN hovorca Penty Ivo Mravinac.

Väčšina českých tlačených médií sa tak dostane do rúk miliardárov zo Slovenska. Mienkotvorné vydavateľstvá, ktoré majú v portfóliu napríklad Mladú frontu a Lidové noviny, poskupoval Andrej Babiš, na bulvár sa zameral Patrik Tkáč s českým podnikateľom Danielom Křetinským.

O záujme Penty o vydavateľstvo Vltava-Labe-Press české médiá špekulujú už dlhšie.

Podľa informácií HN zostáva pri vstupe Penty na český mediálny trh posledná prekážka - právnici sa v súčasnosti snažia nájsť riešenie komplikovaného problému týkajúceho sa vecného bremena pri pozemkoch pri tlačiarni vydavateľstva v pražských Malešiciach.

Penta na Slovensku má už vybudovaný vlastný nediálny dom News and Media Holding, pod ktorý patria vydavateľstva Trend Holding, 7 Plus so spoločnosťou Centrum Holding. Okrem toho cez spoločnosť Namav má 45 percentný podiel vo vydavateľstve Petit Pressu. Zároveň buduje vlastnú mediálnu agentúru.

Požiadali sme skupinu Penta o stanovisko. "Neposkytujeme k Vltava-Labe-Press žiadne informácie," reagoval pre Omédiách.com Martin Danko z Penty.

„Cieľom Penty je postupne rozšíriť investičné pôsobenie v médiách aj na český a poľský trh a aktívne sa tak podieľať na prebiehajúcej vlastníckej konsolidácii," povedal minulý rok pre Omédiách.com to vtedajší hovorca Penty Martin Danko.