Čína cenzuruje články o dokumentoch k daňovým rajom, ale nie všetky

Čína cenzuruje články o dokumentoch k daňovým rajom, ale nie všetky Reprofoto CCTV

Čínske úrady výrazne cenzurujú správy o rozsiahlom úniku informácií z právnej firmy Mossack Fonseca, ktoré svedčia o tom, že mnoho vplyvných svetových osobností skrývala svoje bohatstvo v daňových rajoch.

Sú medzi nimi aj príbuzní minulých a súčasných čínskych vodcov, vrátane súčasného prezidenta Si Ťin-pchinga. Čínske ministerstvo zahraničia dnes správy označilo za nepodložené. Čínske médiá tiež obvinili novinárov, ktorí informácie zverejnili, zo zaujatosti. Podľa nich sú ich terčom, lebo sú odporcami Západu.

Prevádzanie peňazí do offshoreových firiem samo o sebe nie je nelegálne, podľa expertov by ale uniknuté dokumenty mohli poskytnúť dôkazy o daňových únikoch, praní špinavých peňazí, drogových obchodoch a ďalších zločinoch, uviedla agentúra Reuters.

 

Z dokumentov uniknutých z panamskej firmy Mossack Fonseca vyplýva, že firmy registrované v daňových rajoch na Cookových ostrovoch a Britských Panenských ostrovoch mali tiež príbuzní najmenej ôsmich minulých či súčasných členov stáleho výboru politbyra, ktorý je najvyšším mocenským orgánom vládnucej Komunistickej strany Číny.

Viac: Médiá zverejnili uniknuté zoznamy politikov a biznismanov s majetkom v daňových rajoch

V panamských dokumentoch je uvedený okrem iného švagor terajšieho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý sa preslávil svojou kampaňou proti korupcii vo všetkých vrstvách čínskej spoločnosti, či dcéra bývalého premiéra Li Pcheng.

Podľa medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ), ktoré sa podieľalo na zverejnenie dokumentov, Teng Ťia-kuej, ktorý má za manželku prezidentovu staršiu sestru, získal v roku 2009 dve offshoreové firmy. K čomu boli tieto spoločnosti využívané, nie je podľa spravodajského serveru BBC jasné. V roku 2012, kedy bol Si Ťin-pching menovaný generálnym tajomníkom čínskej komunistickej strany, boli obe firmy spiace.

Mnoho článkov o panamských dokumentoch a príspevkoch na túto tému sa na sociálnych sieťach dnes podľa AP nedali v Číne otvoriť. Blokáda však nebola úplná, na prečítanie boli napríklad správy o futbalistovi Lionelovi Messim a ďalších osobnostiach v dokumentoch, ktoré sa nevzťahovali k Číne.

Novinárskej odhalenie rozsiahlej siete firiem v daňových rajoch, ktoré počas viac ako 30 rokov pomáhala zakladať panamská poradenská firma Mossack Fonseca, čínske médiá kritizovali. Podľa nich sú hlavnými terčmi kauzy oponenti Západu, predovšetkým ruský prezident Vladimir Putin.

"Zakaždým, keď došlo k takémuto úniku dokumentov, prevzali kontrolu nad interpretáciou západné médiá. Predovšetkým vplyv Washingtonu je zjavný. Informácie, ktoré sú pre USA negatívne, sú minimalizované, pozornosť je naopak venovaná nezápadnom vodcom, ako je Putin," napísal Ľudový denník, ktorý vydáva čínska vládna komunistická strana.