Pulitzerovu cenu získali reportáže o novodobých otrokoch

Pulitzerovu cenu získali reportáže o novodobých otrokoch Ilustr.foto: Greenpeace

Hlavnú kategóriu tohtoročných Pulitzerových cien ovládli novinári agentúry The Associated Press (AP), ktorí boli ocenení za sériu reportáží o zotročovaní rybárov v juhovýchodnej Ázii.

 


V sérii reportáží nazvanej "Dary mora od otrokov" novinári riskantným spôsobom prenikli do prostredia rybárov, ktorí sú proti svojej vôli držaní a zneužívaní na otrockú prácu pri výlovoch morských živočíchov. Reportéri opísali, ako toto jedlo putuje až na americký trh a ich články viedli k oslobodeniu viac ako 2000 ľudí.

 

V ďalších novinárskych kategóriách bol ocenený napríklad denník The Washington Post za súhrnné databázy popisujúce prípady streľby amerických policajtov na podozrivých z trestných činov, reportérka The New York Times za články o krutostiach páchaných na afganských ženách či fotoreportér denníka The Boston Globe za snímky zneužitého chlapca.

Univerzitná porota ceny udeľuje na odporúčanie popredných novinárov a ďalších osobností. V každej kategórii dostane víťaz 10.000 dolárov. Výnimkou je hlavná kategória za službu verejnosti, ktorá je ocenená zlatou medailou. Popri novinárskych cenách sa každoročne odovzdávajú aj ocenenia v umeleckých kategóriách.

Cenu za najlepšiu divadelnú hru získal muzikál Hamilton, ktorého autorom je americký dramatik Lin-Manuel Miranda a ktorý zachytáva osudy prvého amerického ministra financií Alexandera Hamiltona. Jeho víťazstvo sa podľa AP očakávalo: hudba hry už získala cenu Grammy a predstavenie je favoritom na divadelnú cenu Tony.

Za najlepšiu prozaickú knihu bola označená spoveď vietnamského prisťahovalca do USA nazvaná Sympatizér, ktorej autorom je Američan vietnamského pôvodu Viet Thanh Nguyen.

V kategórii literatúry faktu zvíťazila kniha Čierne prápory: Vzostup ISIS, v ktorej Joby Warrick popisuje cestu od irackej vojny k úspechu takzvaného Islamského štátu.

Pulitzerovu cenu v kategórii poézia získal Peter Balakian za Ozone Journal. Jeho básne sú podľa poroty svedectvom strát a tragédií spojených s nebezpečenstvom a neistotou vo svete.