Stanovisko prezidenta: Novú vládu v zložení, ktorú mi navrhol Pellegrini, nevymenujem. Toto sú dôvody Foto: Prezident.sk

Prezident Andrej Kiska zverejnil v utorok toto stanovisko k aktuálnej politickej situácii:

Dnes som sa stretol s pánom Petrom Pellegrinim, ktorého som minulý týždeň poveril zostavením novej vlády Slovenskej republiky. Oznámil som pánovi Pellegrinimu, že v zložení, ktoré mi včera navrhol, vládu nevymenujem. Povedal som mu aj moje konkrétne výhrady k jeho návrhu. Požiadal som ho, aby mi do piatku toho týždňa navrhol novú zostavu nominantov na členov a členky vlády.

Chcem sa pánovi Pellegrinimu poďakovať za vecný, korektný a konštruktívny prístup k úlohe, pred ktorou stojí. Je to vítaná zmena.

Má veľmi náročnú úlohu. Musí presvedčiť, že nová vláda prinesie zmeny, ktoré všetci očakávame. Musí vytvoriť stabilnú vládu, ktorej obsadenie — predovšetkým osoba ministra, či ministerky vnútra — dokáže upokojiť napätú atmosféru v spoločnosti. Vládu, ktorá by mala byť schopná presvedčiť verejnosť, že zabezpečí nezávislé a nestranné vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ako aj podozrení z pôsobenia organizovaného zločinu, o ktorých písal aj zavraždený investigatívny novinár.

Desiatky tisíc ľudí protestujú v uliciach aj preto, lebo stratili dôvery v úprimný záujem o spravodlivosť zo strany tých, čo stoja na čele najdôležitejších úradov a ministerstiev. Roky obsadzovania verejných funkcií príbuznými, známymi, či bývalými obchodnými partnermi vytvorili v očiach verejnosti nelichotivý obraz o stave štátnych inštitúcií. Neveria, že vrcholové pozície sú obsadzované ľuďmi, ktorí úprimne chránia verejný záujem.

Posledné, čo dnes potrebujeme, sú ďalšie nekonečné diskusie a podozrenia o tom, kto bol s kým na motorkách a oslavách narodenín alebo ďalšie špekulácie o personálnych prepojeniach. Ako hlava štátu to nepripustím, toto nie je cesta k obnoveniu dôvery.

Preto som pána Pellegriniho požiadal o nový návrh. Ak má nová vláda záujem obnoviť dôveru ľudí v štát a upokojiť rozhorčenú verejnosť, musíme mať na jej obsadenie prísne nároky.“