Demovnica prvýkrát naživo. Na koncerte Go2Stage

Hitparáda Demovnica Rádia_FM má za sebou prvé tri kolá a svojich prvých víťazov. Tí vystúpia na koncerte Go 2 Stage už tento švrtok 30. mája v bratislavskom klube Randal.

Naživo uvidíte vystúpiť víťaza prvého kola Kasteldox a víťaza druhého kola Parting Mouth. Výberom Rádia_FM prešli na základe úspešnosti vo viacerých kolách Demovnice aj nu-folková speváčka Katarzia, skupina Trolejboys a metalová kapela Welded. Ako sa vyjadrili organizátori koncertu, akcia sa začína o 20.00 a vstup je voľný.

Demovnica je projekt Rádia_FM zameraný na hľadanie nových zatiaľ neobjavených hudobníkov. Konkrétne ide o webový rebríček desiatich nahrávok slovenských autorov, ktorí zatiaľ nemajú vydaný album u žiadneho oficiálneho vydavateľa. Poslucháči môžu hlasovať na www.demovnica.sk a posunúť tak svojho favorita do programu slovensko – českej hudby Osmička, kde sa v rebríčku nachádzajú už etablovaní hudobníci. Takto sa to zatiaľ podarilo kapelám Kasteldox a Parting Mouth, ktoré boli v rebríčku nasadené ako novinky.
Iniciátori projektu Demovnica zabezpečia mladým začínajúcim kapelám zviditeľnenie nielen vďaka špeciálnemu priestoru vo vysielaní, dostanú ich bližšie k ľuďom aj prostredníctvom koncertov Go 2 Stage, ktoré Rádio_FM organizuje v spolupráci so spoločnosťou Ticketportal.

Prvý z koncertov je naplánovaný už na tento štvrtok v klube Randal. Podujatie bude moderovať Martin Staňo známy ako Ego_FM, ktorý moderátorsky zastrešuje okrem iného aj reláciu Osmička, v ktorej je Demovnica rubrikou. Ako tvár projektu tiež vyzýva mladé kapely k akcii vo video-spote (http://youtu.be/Dnl3cx8i73E), ktorý bude nasledujúce týždne rotovať aj na obrazovkách RTVS.

Prvé kolo Demovnice vyhrala bratislavská kapela Kasteldox , ktorá len nedávno vydala svoje trojskladbové EP, z ktorého vzišla aj víťazná skladba Zároveň. Na ich debutovom EP sa producentsky podieľal Erik "Losos" Horák (známy z formácií Zlokot a Noisecut) a zmastroval ho Ján Boleslav Kladivo. Kapela má skúsenosti s koncertovaním na väčších pódiách, tento rok sa napríklad zúčastnila na turné Chiki liki tu-a k oslavám ich tisíceho koncertu. K ich singlu Ivanov nakrútili Kasteldox videoklip (http://bit.ly/1apAois).
V druhom kole hitparády získala najvyšší počet hlasov košická indie kapela Parting Mouth. Vo februári tohto roku im vyšiel debutový album zvaný River Bench, na ktorom je 12 piesní. Názov kapely prebrali z verša ich obľúbenej piesne od Conora Obersta.
Na koncerte Go 2 Stage vystúpia aj Katarzia, Trolejboys a Welded, ktoré prešli výberom organizátorov na základe ich úspešnosti vo všetkých troch kolách hitparády. Katarzia je mladá nu-folková pesničkárka z Bratislavy, ktorá zakladá svoju osviežujúcu hudbu na príjemnom gitarovom zvuku a hravých textoch.
Bratislavské zoskupenie Trolejboys je charakteristické najmä živými koncertnými vystúpeniami. Ako jeho členovia tvrdia: „Ľudia zažijú vždy niečo iné." Trolejboys vydali po piatich rokoch pôsobenia na hudobnej scéne album Pod prúdom, ktorého hlavným menovateľom je nadhľad a humor.
Metalová kapela Welded z Prievidze funguje od roku 2012, svoje prvé demo Be someone nahrala vo februári tohto roku.