Dôležité rady, ako bezpečne používať kartu v zahraničí a ako ušetriť na poplatkoch

Dôležité rady, ako bezpečne používať kartu v zahraničí a ako ušetriť na poplatkoch Ilustr. foto: Poštová banka

Čoraz viac našincov pritom za hranicami využíva platobné karty či už pri platení v obchodoch a reštauráciách, ako aj pri výbere hotovosti. Potvrdzujú to aj dáta Poštovej banky, podľa ktorých počet kartových platobných transakcií v zahraničí za posledné roky výrazne vzrástol a dnes je dokonca vyšší, než tomu bolo pred pandémiou. Slováci mesačne utratia v zahraničí aj niekoľko desiatok miliónov eur. Hoci je platba kartou rýchly a najlepší spôsob, ako zaplatiť za jedlo, tovar a služby v cudzine, Poštová banka odporúča dodržiavať základné bezpečnostné pravidlá, vďaka ktorým sa dovolenkujúci môžu vyhnúť nemilým prekvapeniam spojeným s poplatkami či s okradnutím.

 

Kartové transakcie v zahraničí za milióny

Dnes sa už Slováci spoliehajú na to, že za hranicami budú využívať platobné karty, ktoré im umožnia jednoducho platiť za služby a tovar a vďaka nim si zároveň ľahko vyberú hotovosť aj z bankomatu. Platby kartou v cudzine sú vyššie ako v období pred pandémiou a vzrástol aj počet výberov z bankomatov. Našinci takto mesačne urobia v cudzine transakcie celkovo aj za milióny eur. „Z našich údajov vyplynulo, že priemerná výška jednej platby kartou v cudzine bola v minulom roku 28 eur a jeden výber z bankomatu predstavoval sumu zhruba 180 eur. Slováci pri cestovaní najviac míňajú popri ubytovaní za jedlo (35 %) a pohonné hmoty (16 %),“ hovorí hovorkyňa Poštovej banky Lenka Kalafut Lendacká.

Počet platieb vrcholí v lete

Počet kartových transakcií v zahraničí sa každoročne vo všeobecnosti začína zvyšovať v júni a vrchol dosahuje v júli a auguste, kedy zároveň vrcholí aj dovolenková sezóna. „Slováci platia kartou v priemere päť až šesťkrát za pobyt v cudzine, pričom najčastejšie tak robia u našich susedov - teda v Česku, Maďarsku či Rakúsku. Hotovosť z ATM si vyberú v priemere dvakrát. Najviac vyberajú okrem Česka a Rakúska tiež v Nemecku a Holandsku. Mimo eurozóny najčastejšie využívajú kartové transakcie vo Veľkej Británii, v USA alebo Švajčiarsku. Platby kartou a výbery hotovosti sa však neobmedzujú len na Európu. Našinci po kartách za účelom platby alebo výberu hotovosti v minulom roku siahali aj na Novom Zélande, v Karibiku, v Japonsku, vo Vietname, v Angole či v Paraguaji,“ spresňuje Lenka Kalafut Lendacká.

Základné pravidlá pri platbe kartou v zahraničí:

• Na dovolenku si vždy berte kombináciu platobnej karty a hotovosti.
• Majte k dispozícii aspoň 2 platobné karty pre prípad, že by ste jednu stratili, museli dať zablokovať či prečerpali limit.
• Overte si dopredu poplatky spojené s výberom hotovosti v danej krajine. Na výber hotovosti si vyberte bankomat, kde si prevádzkovateľ neúčtuje poplatok za jeho využitie.
• Pri výbere hotovosti, alebo platbe kartou mimo menovej únie vždy voľte možnosť v lokálnej mene.
• Svoju platobnú kartu nikdy nedávajte do ruky iným ľudom, neumožnite im, aby sa s vašou kartou vzdialili.
• Obmedzte platby cez magnetický prúžok, plaťte bezkontaktne len priložením karty alebo vložením karty s načítaním čipu.
• PIN si nikdy nepíšte na platobnú kartu, nedávajte si ho do peňaženky ani na miesto, kde by ho podvodník vedel získať.
• Pokiaľ využívate virtuálnu kartu, dostatočne si zabezpečte odomknutie obrazovky svojho telefónu.
• Nikdy pri platbách nevyužívajte verejné wifi siete.
• Pri akomkoľvek podozrení zo zneužitia platobnej karty obratom kontaktujte svoju banku a kartu zablokujte.

Bezpečnosť na prvom mieste

Hoci je platobná karta ten najrýchlejší spôsob platby a je to vždy lepšie riešenie ako výber hotovosti, pri ktorom hrozí napríklad okradnutie, treba mať na pamäti hlavné bezpečnostné zásady. Ak cestujete do zahraničia, mali by sme mať pri sebe vždy aspoň dve karty - pre prípad, že by ste prečerpali limit, zabudli PIN alebo by ste kartu stratili. Karty by ste nemali nosiť na rovnakom mieste. PIN by ste v žiadnom prípade nemali mať napísaný na karte alebo vložený v peňaženke, kde sa k nemu môže ľahko dostať zlodej. Ak využívate digitálnu kartu v mobile, mali by ste myslieť na uzamykanie telefónu, ideálne odtlačkom prsta. Pri vycestovaní do cudziny si tiež upravte limit na tú najnižšiu možnú sumu. Zvlášť ostražití by ste mali byť hlavne pri platbách mimo Európy: "Napríklad v Indii alebo v Indonézii sa často vyskytuje skimming – podvodná praktika spojená s kopírovaním platobných kariet. V Číne si treba obmedziť platby cez magnetický prúžok. Pri strate, krádeži alebo podozrení na zneužitie karty v zahraničí je potrebné okamžite kontaktovať svoju banku a požiadať o jej zablokovanie. Môžete tak urobiť aj online, no nikdy sa neprihlasujte do svojho internetbankingu vo verejných wifi sieťach na letiskách, námestiach a podobne. Využite na to zabezpečenú sieť alebo vlastné mobilné dáta," zdôrazňuje Kalafut Lendacká. Svoju platobnú kartu zároveň nikdy nedávajte z ruky a pri zlyhaných platbách zvýšte pozornosť. Vždy si overte, či platba napokon nebola zrealizovaná viackrát a či sedí suma, ktorú vám nanovo zadali k úhrade.

Výbery z bankomatov a nástrahy platieb mimo eurozóny

Ak cestujete do krajín mimo eurozóny, ideálne je zameniť si hotovosť ešte doma. Ak to nie je možné, zistite si výšku poplatku, ktorý zaplatíte za výber z bankomatu v zahraničí. Za výber hotovosti z ATM si zariadenia súkromných prevádzkovateľov zvyčajne účtujú neúmerne vysoké poplatky. Ak si teda musíte v zahraničí vyberať hotovosť, vždy je lepšie voliť si bankomaty, ktoré prevádzkuje konkrétna banka alebo banková skupina. Vyberajte si z nich vyššiu sumu, aby ste sa vyhli opakovaným výberom a poplatkom. „Poplatky si určuje každá banka individuálne. Ide buď o fixnú sumu alebo o percento z vyberanej sumy. Súkromný prevádzkovateľ konkrétneho bankomatu v zahraničí si môže stanoviť individuálny poplatok, ktorý býva spravidla vyšší, čo však vaša banka ovplyvniť nevie. Bankomat vás naň upozorní ešte pred zrealizovaním výberu a peniaze si vyberiete až po potvrdení poplatku. Odporúčame preto využívať bankomaty tých peňažných inštitúcií, ktoré poplatok nemajú," dopĺňa Kalafut Lendacká. Aj si vyberáte hotovosť alebo platíte kartou mimo EÚ, všímajte si aj takzvané DCC – teda Dynamic Currency Conversion. Vždy si voľte platbu alebo výber v domácej mene a bez konverzie: „Služba DCC, inými slovami konverzia, môže byť na strane prevádzkovateľa bankomatu takisto spoplatnená. Preto odporúčame vyberať si v zahraničí peniaze z bankomatu bez využitia služby DCC  v lokálnej mene, nakoľko je to pre klienta výhodnejšie a lacnejšie. Rovnaké pravidlo platí pre platbu kartou," dodáva hovorkyňa Poštovej banky Lenka Kalafut Lendacká.