Slovensko nemá peniaze ani na dvanáste, nieto ešte na trináste dôchodky

Slovensko nemá peniaze ani na dvanáste, nieto ešte na trináste dôchodky Ilustr. foto: NBS

Parlament dnes schválil trináste dôchodky, ktoré dôchodcovia dostanú pred Vianocami. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) však upozorňuje na to, že Slovensko nemá ani na dvanáste dôchodky, nieto ešte na tie trináste. Jednoducho nemáme dostatok zdrojov, pričom už teraz musí byť Sociálna poisťovňa dofinancovaná sumou 1,6 miliardy eur zo štátneho rozpočtu, ktoré si musíme požičiavať.

 

V schválenom zákone preto vidíme viacero problémov. „Zákonom sa zrušil odchod do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch. Parameter sa v tomto prípade naviazal na dôchodkový vek, ktorý sa každoročne zvyšuje, a tak to bude každý rok vyššie číslo. Keď ste teraz odišli do dôchodku skôr, za každý mesiac skoršieho odchodu bol dôchodok znížený o 0,3 percenta, po novom to bude o 0,5 percenta,“ vysvetlil poslanec NR SR za SaS Vladimír Ledecký s tým, že vláda garantovala sociálne štandardy, ktoré doteraz fungovali, no týmto zákonom ich sama zrušila.

Trinásty dôchodok nie je podľa jeho slov ani solidárny ani sociálny, lebo maximálnu výšku dostanú tí dôchodcovia, ktorí majú dôchodok najvyšší a naopak, tí, ktorí ho majú najnižší, dostanú najmenej. Ľudia s nízkymi dôchodkami teraz totiž dostávali 300 eur, ľudia s vyššími 50 eur. Po novom to je nastavené tak, že najchudobnejší dostanú o 300 eur viac, najbohatší o 550 eur viac. „Doteraz to bolo vždy nastavené tak, že sa pomáhalo najviac tým, ktorí mali nízke dôchodky,“ poznamenal V. Ledecký. Viac sa teda bude pomáhať tým, ktorí to nepotrebujú a menej tým, ktorí to životne potrebujú.

Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič zároveň upozornil na to, že Slovensko má peniaze len na jedenásť dôchodkov, na dvanáste ani trináste nie. Tento rok predstavuje náš deficit 7,8 miliardy eur, čo znamená, že na jedného občana bude v tomto roku chýbať štátu takmer 1 500 eur. „V konečnom dôsledku to bude musieť zaplatiť občan a navyše s úrokmi, pretože nikto nám nepožičiava zadarmo, pričom platíme najvyššie úroky v Európskej únii,“ vysvetlil s tým, navyše splácame aj existujúci dlh, požičať si tak musíme približne 12 miliárd eur.

„Napriek tomu parlament rozhodol o ďalších výdavkoch vo výške 850 miliónov eur a toto číslo bude každý rok stúpať. Sám minister Kamenický priznáva, že potrebuje v tomto roku konsolidovať sumu 1,4 miliardy eur, no napriek tomu koalícia vyrobila ďalší výdavok,“ povedal Marián Viskupič. Európska komisia tvrdí, že náš rozpočet bude prijatím trinásteho dôchodku dlhodobo neudržateľným, dokonca aj OECD nám odporučila neprijímať ho, lebo na to nemáme peniaze. „Každý, kto si myslí, že na toto máme peniaze, žije v paralelnom vesmíre,“ poznamenal.

Vláda nám podľa neho stále vyčíta, že sme sa počas nášho vládnutia správali k dôchodcom macošsky, to ale nie je pravda. „Dôchodcovia sú na tom o sedem percent lepšie ako pred začiatkom inflácie, čo potvrdila aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Celé sme to len robili udržateľne. Ale toto, čo robí vláda, nie je medzigeneračná solidarita, ale medzigeneračné vyžieranie, pretože berie peniaze našim deťom, vnúčatám, ktoré sa nevedia brániť. Asi to koalícia berie tak, že deti nemajú volebné právo,“ povedal na záver Marián Viskupič a dodal, že koalícia prejedá našu budúcnosť a cesta do Grécka je po dnešnom schválení ešte reálnejšia.