Huliak musí niesť za svoje reči následky. Podávame návrh na disciplinárne stíhanie

Huliak musí niesť za svoje reči následky. Podávame návrh na disciplinárne stíhanie Reprofoto STVR

Poslankyňa Národnej rady SR Mária Kolíkova za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) podáva návrh na začatie disciplinárneho stíhania poslanca Rudolfa Huliaka pre závažné porušenie poslaneckého sľubu. Zároveň navrhuje, aby Mandátový a imunitný výbor NR SR rozhodol odporučil národnej rady, aby poslancovi Huliakovi navrhla vzdať sa funkcie poslanca.

Rudolf Huliak v rozhovore pre eReport, ktorý sa uskutočnil 25.9.2024, povedal- „Mária Kolíková zavraždila generála Lučanského v base.“

„Toto je za hranicou toho, čo je prijateľné v demokratickej spoločnosti a čo je akceptovateľné v politickej súťaži medzi politickými oponentami. Rudolf Huliak ma označuje za človeka, ktorý spáchal vraždu Milana Lučanského, napriek tomu, že je preukázané a právoplatne skončené vyšetrovanie so záverom, že prišlo k tragickému úmrtiu bez cudzieho zavinenia. Bodku za tým dal v júli tohto 2024 aj generálny prokurátor. Rudolf Huliak klame a používa lož o vražde generála Lučanského. Toto je hrubá čiara, ktorá bola prekročená. Som presvedčená, že sa k tomu musí postaviť aj Mandátový a imunitný výbor NR SR a vyvodiť politickú zodpovednosť voči poslancovi Huliakovi. Podávame preto návrh, aby bol poslanec Huliak stíhaný podľa § 135 písm. c) zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z.z. v znp pre závažné porušenie poslaneckého sľubu poslanca Národnej rady,“ uviedla podpredsedníčka SaS Mária Kolíková.

„Je na mieste, aby Národná rada určila jasné hranice, čo je a čo nie je prijateľné v politickom boji. Hulvástke výroky Rudolfa Huliaka nepatria do spoločnosti, kde si ctíme dobré mravy, slušnosť voči ženám a zákony,“ uzavrela Mária Kolíková, ktorá pripomenula petíciu „Povedzme nie urážkam a ponižovaniu žien“. „Nenávisť k ženám nesmie mať miesto nielen v parlamente, ale ani kdekoľvek inde. Vyzývam mužov a ženy, aby sa k nám pridali,“ doplnila.