VšZP pokračuje vo zvyšovaní efektivity zmluvných vzťahov, zavádza dočasné opatrenia v sektore jednodňovej zdravotnej starostlivosti

Efektívnejšie vynakladanie prostriedkov z verejného zdravotného poistenia s maximálnym prínosom pre pacienta. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) pristúpila k opatreniam, ktoré prinesú hospodárnejšie nakladanie s verejnými zdrojmi a chránia poistencov pred zbytočným finančným zaťažením. Zároveň tak zodpovedne pristupuje k požiadavkám zo strany Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a tiež k výzvam Ministerstva zdravotníctva SR.

V uplynulých týždňoch VšZP realizovala rozsiahlu kontrolu efektívnosti vynakladania finančných prostriedkov pre poskytovateľov jednodňovej zdravotnej starostlivosti (JZS).
„Výsledky tejto kontroly ukázali, že v niektorých prípadoch dochádzalo k súbehom úväzkov lekárov na viacerých miestach súčasne. Ďalej sa ukázalo, že niektoré zariadenia vyberali značné doplatky za zdravotnú starostlivosť, pričom pacienti musia byť v prípade následných komplikácií odosielaní na urgentné príjmy nemocníc,“ poukazuje predstavenstvo VšZP.

Od 1. novembra 2024 preto VšZP plánuje nepredĺžiť zmluvy s tými poskytovateľmi, pri ktorých bolo identifikované neefektívne vynakladanie finančných prostriedkov. Ide o cca 8 % z úhrad pre poskytovateľov jednodňovej zdravotnej starostlivosti.

Prechodné obdobie poskytovania zdravotnej starostlivosti bude zabezpečené dodatkami, ktoré umožnia dotknutým poskytovateľom JZS poskytovať starostlivosť bez limitov do konca októbra 2024, čím sa minimalizujú dopady na pacientov. Súčasne VšZP zavádza dočasné plošné obmedzenie zmluvných objemov pre poskytovateľov na 70 % priemernej mesačnej úhrady. Toto opatrenie bude platné dočasne do 31. decembra 2024.

V segmente špecializovanej ambulantnej starostlivosti, ktorej súčasťou sú aj JZS, VšZP prekračuje úhradu nad rámec programovej vyhlášky.
Poisťovňa už v lete pristúpila k optimalizácii výdavkov v segmente regionálnych nemocníc združených v Asociácii nemocníc Slovenska (ANS). V prípade viacerých nemocníc prišlo k úprave mesačných paušálov na platby za reálne poskytnutú zdravotnú starostlivosť.

„Tieto kroky sú súčasťou širšej stratégie konsolidácie v zdravotníctve, pričom rovnaký postup bude nasledovať v prípade všetkých ostatných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Podobné kroky plánujeme zrealizovať v sektore SVaLZ (Spoločné vyšetrovacie a liečebné zložky), kde platnosť zmlúv vyprší koncom roka,“ dopĺňa vedenie VšZP.

Zároveň VšZP spustí ďalšie kontroly materiálno-technického zabezpečenia poskytovateľov jednodňovej zdravotnej starostlivosti, aby preverila, či disponujú potrebným vybavením a dostatočným personálom na zabezpečenie kvalitnej starostlivosti. Priebežne bude tiež vyhodnocovať aj riešenie následných komplikácií pacientov, aby zaistila ich maximálnu bezpečnosť.

„Týmito opatreniami chceme nielenže zabezpečiť efektívnejšie nakladenie s verejnými zdrojmi, ale v prvom rade chrániť našich poistencov,“ zdôrazňuje predstavenstvo.