Rezník a šéfovia spravodajstva reagujú na otvorený list redaktorov RTVS: Fabulujú a strašia

Rezník a šéfovia spravodajstva reagujú na otvorený list redaktorov RTVS: Fabulujú a strašia Foto: Archív V.CH., RTVS a P.M.

Takmer 60 redaktorov, editorov a moderátorov RTVS sa dnes podpísalo pod spoločné vyhlásenie, v ktorom upozorňujú na ohrozenie nezávislosti v spravodajstve RTVS.


„Bojujeme s nedôverou voči našim nadriadeným, voči ich úmyslom a schopnostiam. Doteraz však nezaviedli mechanizmus, ktorý by vylúčil možný konflikt záujmov na obsah spravodajstva,“ píšu v otvorenom liste, ktorí podpísala veľká časť televízneho spravodajstva a menšia časť z rozhlasu. „Sme svedkami eliminácie, degradovania a preraďovania profesionálov, ktorí vyjadrujú voči manažmentu svoj kritický názor,“ píšu.

RTVS zverejnila stanovisko, pod ktorým sú spolu s generálnym riaditeľom Jaroslavom Rezníkom podpísaní aj traja členovia vedenia spravodajstva a publicistiky: Vahram Chuguryan, riaditeľ Sekcie spravodajstva a publicistiky, Hana Lyons, ktorá má na starosti televíznu publicisitku, a šéfka rozhlasového spravodajstva a publicistiky Petra Stano Maťašovská. V stanovisku tvrdia, že nový manažment spravodajstva začal realizovať účinné kroky, aby spravodajstvo RTVS bolo objektívne, vyvážené, nestranné a plnilo základnú informačnú službu pre širokú verejnosť.

"Tí, ktorí sa s tým nedokážu stotožniť, neakceptujú roky platné pravidlá - Zákon o RTVS a z neho odvodený Štatút programového pracovníka, Etický kódex a ďalšie platné predpisy - a hľadajú vnútorného i vonkajšieho nepriateľa, lebo začali mať problém. Robiť z divákov a poslucháčov rukojemníkov, upozorňovať ich na vonkajšieho nepriateľa ("Neveríme, že naši nadriadení sú schopní ochrániť redakciu pred silnými tlakmi z vonkajšieho prostredia"), je len odpútavaním pozornosti od podstaty a snahy, ktorú viacerí - najmä tí neistí a neskúsení redaktori - už aj v interných debatách pomenovali - „zlikvidovať každé nové vedenie"!“ píše vedenie v liste.

„Fabulujú a strašia možnými budúcimi konfliktmi záujmov, no zabudli sa verejnosti zdôveriť, že práve nové vedenie ich trpezlivo vracia ku kultúre tvorby pre verejnoprávne médium, na ktorú mnohí zatiaľ svojimi kvalitami nedosiahli, a ku kultúre jazyka, ktorú mnohí stratili,“ píšu.

Odporúčame aj: Jaroslav Rezník dal v TASR prácu otcovi. Ten písal o sebe a citoval seba

Tvrdia, za poslednú dekádu sa vymenilo vyše 80% tvorivých pracovníkov spravodajstva RTVS a nahradili ich prevažne mladí a málo skúsení tvorcovia, ktorých neviedli skúsenejší senior redaktori, keďže ich objektívne zostalo len veľmi málo.

„Spravodajská tvorba niektorých redaktorov preto dosiahla také bezbrehé parametre, že neraz obťažuje diváka a poslucháča neprofesionalitou, tendenčnosťou, vsúvaním vlastných názorov, či emočne prehnanou interpretáciou. To, žiaľ, negatívne ovplyvňuje obraz o celom spravodajstve na verejnosti... Skúsenejší redaktori sa často doslova boja povedať svoj názor, aby sa nestali predmetom invektív,“ píšu.

Kritizujú aj to, že list poskytli verejnosti. „Nesvedčí to o úprimnej snahe o konštruktívnu diskusiu a o odborné napredovanie v záujme všetkých divákov a poslucháčov RTVS. Ako inak sa dá vysvetliť fakt, že na dnešnej porade nezazneli žiadne pripomienky, o ktorých píšu v liste, a pritom už o niekoľko minút po nej o nich informovali verejnosť a médiá.“ Za kľúčový považujú fakt, že samotní signatári jednoznačne priznali, že je im umožnené pracovať absolútne slobodne.