Stredisko holokaustu a židovská organizácia sú pobúrené upútavkou na Jozefa Tisa v RTVS

Stredisko holokaustu a židovská organizácia sú pobúrené upútavkou na Jozefa Tisa v RTVS Reprofoto RTVS

RTVS chystá onedlho novú zábavnú šou Najväčší Slovák. V tejto súvislosti zverejnila upútavky, v ktorých uvažuje nad tým, či je Jozef Tiso vojnový zločinec alebo mučeník.

 

Upútavka vyvolala mnohé kritické reakcie, RTVS však prítomnosť Tisa v upútavke obhajuje.

Od 1. novembra bude môcť verejnosť hlasovať za ľubovoľnú slovenskú osobnosť z histórie či súčasnosti. Na Nový rok počas slávnostného galavečera s moderátorkou Adelou Vinczeovou televízia zverejní prvú stovku a v rámci nej finálnu desiatku osobností, spomedzi ktorej bude môcť verejnosť hlasovať do 1. mája za svojho favorita.

„Uvedomujeme si, že v spoločnosti toto meno (Jozef Tiso) stále rezonuje. Ako spoločnosť sme sa stále nedostali k tomu, aby sme toto meno vysvetlili, poodkryli z historického či zo spoločenského hľadiska,“ povedal programový riaditeľ RTVS Marek Ťapák, ktorý sa pred časom predviedol rozhovormi pre konšpiračný Slobodný vysielač, kde perili o tom, ako sú mimovládky a médiá riadené Sorosom.
Tisa si RTVS vybrala do upútavky v čase, keď je známe, ako sa v Európe vrátane Slovenska aktivizujú obhajcovia režimu fašistického štátu, neonacisti.

Rozhorčenie nad postupom RTVS dnes vyjadrilo Dokumentačné stredisko holokaustu. „Skutočnosť, že verejnoprávna inštitúcia zaradila Jozefa Tisa do projektu Najväčší Slovák, považujeme za prejav hlbokej neúcty k obetiam holokaustu a rasového i politického prenasledovania a zároveň za spreneverenie sa ideálom demokracie a humanizmu, na ktorých má byť vysielanie RTVS založené,“ píše stredisko v stanovisku pre Omediach.com a pripomína, že Jozef Tiso stál v rokoch 1938 – 1945 na čele totalitného režimu Hlinkovej slovenskej ľudovej strany na Slovensku. Bol hlavným politickým predstaviteľom Slovenskej republiky (1939 – 1945), teda štátu, ktorý až do svojho konca kolaboroval s nacistickým Nemeckom.

Proti upútavke sa ozval aj prezident židovskej humanitárnej organizácie B'nai B'rith Tolerancia Peter Werner. "Pobúrilo nás zaradenie upútavky programu RTVS prostredníctvom vojnového zločinca Jozefa Tisa. Neboli sme sami, preto nás prekvapilo, že ešte aj včera večer v televíznych správach RTVS táto upútavka bola obhajovaná prostredníctvom predstaviteľov RTVS Richarda Jajcaya a Mareka Ťapáka,“ píše v stanovisku, ktoré má Omediach.com k dispozícií Werner. Je podľa neho pozoruhodné ak RTVS, tvrdí že má v rámci marketingovej kampane pripravených 15 upútavok a RTVS nedáva návod ako hlasovať, keď v čase vrcholiacich osláv 100 - ročnice ČSR nepoužije
upútavku napríklad na Milana Rastislava Štefánika, ktorého meno je úzko späté s týmto výročím, ale na prvom mieste práve Jozefa Tisa. „Naviac, myslíme si, že vytváranie platformy pre diskusiu o kladných a záporných vlastnostiach osobností slovenskej histórie je neprijateľné podsúvaním titulku, že Jozef Tiso bol mučeníkom," upozorňuje Werner.

Kto bol Jozef Tiso:
Tiso sa ešte v období autonómie Slovenska (6. 10. 1938 – 14. 3. 1939) zasadil o likvidáciu demokracie a za nastolenie režimu, ktorý popieral základné občianske a ľudské práva jeho obyvateľov. Stál tiež pri začiatkoch systematickej antisemitskej politiky tohto režimu. Ešte ako predseda autonómnej vlády nariadil v novembri 1938 deportácie Židov zo Slovenska na územie, ktoré malo pripadnúť Maďarsku. Keď sa v októbri 1939 stal prezidentom Slovenskej republiky (1939 – 1945), naďalej aktívne zasahoval do prípravy antisemitských opatrení a podpísal viacero zásadných protižidovských právnych noriem.
V roku 1942, počas organizovania deportácií Židov do koncentračných táborov a get, Tiso úplne ignoroval prosby Židov a upozornenia rôznych strán nabádajúce k zastaveniu deportácií a neskôr deportácie sám verejne schvaľoval. Postoje voči Židom, ale aj ďalším skupinám obetí, nezmenil ani v čase vraždenia, ktorého sa počas potláčania Slovenského národného povstania dopúšťali nemeckí okupanti v spolupráci s príslušníkmi slovenských Pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy a ďalších zložiek.
Ako predseda slovenskej vlády, predseda Hlinkovej slovenskej ľudovej strany, Najvyšší veliteľ Hlinkovej gardy a neskôr prezident, najvyšší veliteľ armády a Vodca, nesie Jozef Tiso plnú politickú a morálnu zodpovednosť za zločiny ľudáckeho režimu na Slovensku v rokoch 1938 – 1945. Za tieto nepremlčateľné zločiny bol po páde tohto režimu a oslobodení Slovenska riadne odsúdený Národným súdom na najvyšší trest.