Poslankyňa podala trestné oznámenie za to, že debatu o normalizácii viedol v RTVS boľševický nok

Poslankyňa podala trestné oznámenie za to, že debatu o normalizácii viedol v RTVS boľševický nok Reprofoto RTVS

Trestné oznámenia a sťažnosti na reláciu Najväčší Slovák pokračujú.

 

RTVS odvysielala tento týždeň reláciu o osobe Gustáva Husáka, v ktorej komunizmus šíril, obhajoval a zločiny komunizmu zľahčoval jej predseda KSS Jozef Hrdlička.

Minulý týždeň podal predseda OKS Ondrej Dostál na Radu pre vysielanie a retransmisiu sťažnosť na účasť predsedu KSS Jozefa Hrdličku, ktorý kandiduje v eurovoľbách.
Teraz poslankyňa SaS Natália Blahová oznámila, že podáva aj ona sťažnosť na radu, ale aj trestné oznámenie.

Podrobnosti: Ďalší lapsus v Najväčšom Slovákovi: V RTVS obhajovali komunizmus

 

Od roku 1996 platí zákon o o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému a o hovorí  o tom aj Trestný zákon. Podľa paragrafu 422d Trestného zákona kto verejné popiera, spochybňuje, schvaľuje alebo sa snaží ospravedlniť zločiny režimu založeného na komunistickej ideológii alebo zločiny iného podobného hnutia, ktoré násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd osôb, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky.

Poslankyňa zo SaS kritizuje, že Hrdlička vo vysielaní RTVS urobil z Husáka mučeníka, a uctieval to, ako sa z jednoduchých triednych pomerov vypracoval Husák na prezidenta. "Jeho nástup k moci bol na pahrebe Pražskej jari. Jeho tvár a jeho politika je symbolom normalizácie. Dnes nejaký jeho zblúdilý syn vo verejnoprávnej televízii kvíli neokrôchane do postov iných, skúsených ľudí, aby nedevalvovali pojem normalizácia," napísala Blahová na blogu

"Podávam voči RTVS podnet na Radu a zároveň trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu podľa § 422d TZ –  Popieranie a schvaľovanie holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti," dodala.

Blahová kritizuje RTVS za to, že "po tridsiatich rokoch od pádu tohto zločineckého režimu zrazu vo verejnoprávnej televízii debatu o normalizácii de facto vedie akýsi bolševický nok. Nie vedci z Ústavu pamäti národa, nie pozostalí, nie obete režimu. Ale človek, ktorý verejne propaguje zločinecký režim a hovorí „Bol tu nejaký systém a boli tu nejaké zákony ktoré sa museli dodržiavať“."

Odporúčame aj: Stredisko holokaustu a židovská organizácia boli pobúrené upútavkou na Jozefa Tisa v RTVS

Pripomína, že pre politické trestné činy bolo popravených 248 ľudí, viac ako 4500 ich zomrelo vo väzení. Do väzenia bolo z politických dôvodov odsúdených vyše 205 000 ľudí, do táborov nútených prác bolo bez súdu zaradených asi 20 000 ľudí a do Pomocných technických práporov z politických dôvodov asi 22 000 osôb."