Ukrajinská televízia 112 bola terčom útoku z granátometu

Ukrajinská televízia 112 bola terčom útoku z granátometu Foto: 112

Neznámy útočník v sobotu na sídlo ukrajinskej spravodajskej televízie 112 vypálil strelu z granátometu, nikto zranený nebol, budova ale bola poškodená. Prípad úrady vyšetrujú ako teroristický akt, napísala agentúra AP.

 

AP k incidentu poznamenala, že televíziu 112 niektorí kritici označujú ako proruskú a že vo štvrtok generálna prokuratúra pohrozila stanici právnymi krokmi, ak odvysiela dokument amerického režiséra Olivera Stonea, ktorého súčasťou je rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Dokument Svet podľa Putina amerického režiséra, ktorého niektorí považujú za Putinovho stúpencu, už v roku 2017 odvysielali ruskej televízie. Putin v ňom kritizuje pomery v USA a v krajinách amerických spojencov, vyzdvihuje ruské tradičné hodnoty a prezentuje sa ako uvedomelý vodca sebavedomého národa. Štvordielny seriál nie je podľa kritikov ničím iným ako poľudšťovaním autoritárskeho politika a zatracovaním Ameriky.

Televízia 112 patrí Tarasovi Kozákovi, ktorý sa uchádza o kreslo v parlamente za proruskú Opozičnú platformu oligarchu Viktora Medvedčuka, považovaného za Putinovho obľúbenca. Na Medvedčuka kvôli jeho väzbám na Kremeľ uvalili Spojené štáty v roku 2014 sankcie.

Bezpečnostná situácia na Ukrajine je komplikovaná, pretože krajiny na východe čelia proruským povstalcom, ktorí vládu v Kyjeve neuznávajú. Rusko navyše v roku 2014 anketovalo autonómny ukrajinský polostrov Krym.