K inaugurácii Joea Bidena pripravili TA3, RTVS a ČT24 špeciálne vysielanie

Vo Washingtone vrcholia prípravy na inauguráciu zvoleného prezidenta Joea Bidena. Inaugurácia amerického prezidenta patrí dnes medzi hlavné spravodajské udalosti mnohých televízii vo svete ale aj u nás.

 Televízia TA bude mať Mimoriadne štúdio

Špeciálny 90 minútový program začne v stredu o 17:00.  Hosťami budú amerikanista a politológ Gilber Futó a dekan Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB Branislav Kováčik.
V rámci relácie odznie analýza štvorročného volebného obdobia Donalda Trumpa, diskutovať sa bude o ambíciách a plánoch Joea Bidena a neopomenie sa ani dianie a nepokoje uplynulých dní, ktoré vyvrcholili útokom na Kapitol 6. januára. Diváci TA3 si naživo budú môcť pozrieť a vypočuť celý priebeh inaugurácia, vrátane zloženia prísahy a slávnostného inauguračného prejavu, ktorý bude tlmočený do slovenčiny.

Inaugurácii sa bude TA3 venovať aj v rámci relácie Téma dňa, ktorá sa začína o 19:50. Moderátormi oboch relácii budú v tento deň Roberta Gregorová a Tomáš Verníček.

Okrem toho plánuje TA3 venovať inaugurácii amerického prezidenta zvýšenú pozornosť v rámci celého tohto týždňa. Pripravené sú rozhovory s analytikmi, reportáže aj zaujímavosti spojené s históriou a tradíciami americkej politiky.

Televízia Markíza vyčlenila priestor na inauguráciu na webe Tvnoviny.sk. Priamy prenos z inangurácie začne vysielať od 17:30 hod. Celý proces inaugurácie bude simultánne tlmočený do slovenčiny.

RTVS sa téme inaugurácie bude venovať v Mimoriadnych správach o 18.20 h, v rozšírenom bloku v Správach o 19.00 h a tiež v Správach a komentároch o 22.10 h na Jednotke.

V Mimoriadnych správach RTVS prinesie naživo zábery z inaugurácie, moderátor Viliam Hauzer sa spojí so spravodajcom vo Washingtone Štefanom Hudecom, v štúdiu privíta dlhoročného spravodajcu RTVS v Spojených štátoch Martina Rajeca. Do vysielania vstúpi aj spravodajca v Bruseli Martin Hílek, ktorý ponúkne informácie o očakávaniach Európskej únie od novej americkej administratívy. Súčasťou relácie bude aj profil nastupujúceho amerického prezidenta, reportáž o najväčších výzvach, ktorým bude čeliť Joe Biden, aj online rozhovor s profesorom na Univerzite v Massachusetts o aktuálnom dianí v USA.

Špeciálne vysielanie pripravila v čase od 17:00 do 19:00 aj spravodajská ČT24.

Ceremónia a skladanie prísahy sa uskutoční vo Washingtone D.C., na priečelí budovy Kapitolu, kvôli pandémii a prísnym bezpečnostným opatreniam sa však tejto historickej udalosti nebude môcť zúčastniť verejnosť. Na inaugurácii vystúpia aj spevácke hviezdy najväčšieho kalibru ako  Lady Gaga, ktorá zaspieva americkú hymnu, alebo Jennifer Lopez.