Maďarskí zákonodarcovia sa vyslovili za zákaz osvety o sexuálnych menšinách na školách, vo filmoch či v reklame

Maďarskí zákonodarcovia sa vyslovili za zákaz osvety o sexuálnych menšinách na školách, vo filmoch či v reklame Ilustr. foto Omediach.com

Maďarskí poslanci dnes schválili návrh zákona, ktorý zakazuje šíriť medzi mladými ľuďmi do 18 rokov akékoľvek materiály zobrazujúce alebo propagujúci homosexualitu a zmenu pohlavia. Norma znemožňuje okrem iného osvetu v školách týkajúce sa sexuálnych menšín a aktivisti a ľudskoprávny skupiny ju vnímajú ako diskriminačnú voči komunite LGBT (lesbičiek, gayov, bisexuálov a transgenderových osôb). Eurokomisárka pre rovnaké príležitosti Helena Dalliová Maďarsku odkázala, že kvôli novému zákonu môže prísť o peniaze z európskych zdrojov.

Poslanci zákon schválili pomerom 157 ku jednému hlasu. Návrh široko podporili členovia vládnucej konzervatívnej strany Fidesz premiéra Viktora Orbána, ktorá tiež právnu normu navrhla a má v parlamente väčšinu. Na schválenie sa vyslovili aj poslanci pravicovej strany Jobbik. Všetky ostatné opozičné strany hlasovanie bojkotovali, informovala agentúra AP.

Právna norma je novelou zákona, ktorý postihuje pedofíliu. Obsahuje tiež dodatky, ktoré zakazujú zobrazenie akejkoľvek inej sexuálnej orientácie ako heterosexuálnej a zmeny pohlavia v školských vzdelávacích programoch, ale aj vo filmoch a reklamách cielených na osoby do 18 rokov. Podľa vlády je cieľom tohto zákazu "zdravý telesný a duševný vývoj detí".

Zákon ostro kritizovali aktivisti v Maďarsku aj v zahraničí a prirovnávajú ho k ruskej právnej norme, ktorá v roku 2013 zakázala "propagáciu homosexuality". V pondelok proti nemu protestovali pred budovou maďarského parlamentu tisíce ľudí.

Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová v utorok maďarskej zákonodarca vyzvala, aby s návrhom nesúhlasili. Ľudskoprávny organizácie Hatter sa domnieva, že zákon výrazne obmedzí slobodu prejavu a práva detí, ohrozí mentálne zdravie mladých ľudí patriacich k sexuálnym menšinám a znemožní im prístup k informáciám a k podpore.

Eurokomisárka Dalliová povedala, že rovnako ako Brusel vlani odmietol finančne podporiť niekoľko poľských miest, ktorá sa označila za "zónu bez ideológie LGBT", je teraz pripravený podniknúť podobné kroky voči Maďarsku. "Dávame jasne najavo, že keď niekto nedodržiava hodnoty demokracie a rovnosti platné v Európskej únie, potom nemá nárok čerpať peniaze z nášho projektu," uviedla Dalliová.

Vlani v decembri maďarský parlament schválil dodatky k ústave obmedzujúce práva sexuálnych menšín. Týkajú sa zákazu adopcií detí pármi rovnakého pohlavia a stanovenie toho, že pohlavie detí je určené pri pôrode a neskôr nemôže byť menené. Už skôr kabinet zakázal zmeny údajov o pohlaví v osobných dokladoch.

Príslušníci sexuálnych menšín v Maďarsku sa obávajú, že by sa pred voľbami v roku 2022 mohli stať terčom politických útokov. Poukazujú na situáciu v Poľsku, kde sa odpor voči takzvanej "ideológiu LGBT" stal jedným z kľúčových tém vládnucich národných konzervatívcov pred vlaňajšími prezidentskými voľbami.