RTVS vracia na obrazovku Školský klub - online vyučovanie pre žiakov

RTVS vracia na obrazovku Školský klub - online vyučovanie pre žiakov Ilustr. foto: Milan Krupčík/RTVS

RTVS reaguje na opakované zatváranie tried z dôvodu karantény a na stúpajúci počet žiakov, ktorí sa nemôžu zúčastňovať prezenčného vzdelávania.

 Aktuálna situácia v rámci pandémie COVID-19 na Slovensku má za následok, že aktuálne sa dištančne vzdeláva až 26% žiakov a existuje predpoklad, že tento podiel môže ešte v nasledujúcich týždňoch narastať. Od utorka 8. februára preto RTVS opäť zaradí do vysielania Školský klub. Televízne vyučovanie, ktoré je v súlade s učebnými osnovami, bude prebiehať v 60-minútových blokoch od utorka do piatku vždy o 10.25 h na Dvojke a budú to reprízy z minulého roka.

„Školský klub je určený pre žiakov prvého stupňa základných škôl. Pre žiakov, ale aj rodičov, je to veľmi dobrá pomôcka pri dištančnom vyučovaní,“ hovorí šéfdramaturg detskej tvorby RTVS Vladimír Balko.

Jednotlivé dni budú zamerané na rôzne predmety - v utorok sa vyučovanie bude venovať slovenčine, v stredu vlastivede, vo štvrtok matematike a v piatok prírodovede. Všetky epizódy Školského klubu budú tiež tlmočené do slovenského posunkového jazyka. 

Relácii Školský klub budú predchádzať premiérové časti detského vzdelávacieho programu v rómskom a slovenskom jazyku S vami doma – Tumenca khere, ktorý Dvojka uvádza od januára pravidelne od utorka do piatku o 9.55 h.  Každá epizóda prináša na obrazovky básničky, pesničky, matematické príklady, rozprávky, ale aj informácie o rôznych osobnostiach pre staršie deti v slovenskom a rómskom jazyku so slovenskými titulkami a vždy je previazaná na jedno písmeno z abecedy.

Po Školskom klube o 11.25 h sa detskí diváci môžu tešiť na premiérové časti relácie Táraninky mini, ktorých výber sa snaží tematicky nadviazať k obsahu preberanom v Školskom klube (Remeslá, Mesto a dedina, Škola a koronavírus, Kto žije v lese, a pod.).
 
RTVS tak na Dvojke ponúkne celkovo viac ako hodinu a pol televízneho vysielania pre školákov denne.