Špionážny softvér Pegasus bol v Izraeli využitý aj proti politikom

Špionážny softvér Pegasus bol v Izraeli využitý aj proti politikom Ilustr. reprofoto youtube BIS

Veliteľ izraelskej polície požiadal vládu o zriadenie vyšetrovacej komisie, ktorá objasní okolnosti údajného policajného využívania softvéru Pegasus proti najbližšiemu okoliu bývalého premiéra Benjamina Netanjahua. Izraelské médiá v pondelok priniesli správu, že medzi sledovanými bol Netanjahuov syn Avner, prominentní podnikatelia a generálni riaditelia na ministerstvách financií, spravodlivosti, komunikácií a dopravy. Minister pre verejnú bezpečnosť Omer Barlev v reakcii povedal, že zriadi štátnu vyšetrovaciu komisiu. Premiér Naftali Bennett vec označil za veľmi vážnu.

Už v januári ekonomický denník Calcalist napísal, že systém vyvinutý firmou NSO Group polícia používala na sledovanie občanov, vrátane účastníkov demonštrácií. Barlev to vtedy poprel. Poslanci po zverejnení tejto správy žiadali zriadenie parlamentnej vyšetrovacej komisie.

Teraz Barlev povedal, že zriadi štátnu komisiu, ktorá povedie "hlboké vyšetrovanie možného porušenia občianskych práv a súkromia". "Z dôkazov, ktoré sa objavili, vyplýva, že sa toto zlyhanie týka minulých policajných veliteľov, ministrov verejnej bezpečnosti a minulej vlády. Za môjho dohľadu sa nestanú," povedal.

Bennett vyhlásil, že pokiaľ sa informácia potvrdí, ide "o veľmi vážnu vec". "Táto technológia (Pegasus) a jej podobné sú veľmi významné v boji proti terorizmu a závažnému zločinu, ale nie sú určené na používanie medzi Izraelčanmi alebo verejnými činiteľmi. Preto musíme zistiť, čo presne sa dialo. Nenecháme to bez odpovede, ide zjavne o veľmi vážnu vec," povedal.

Prezident Jicchak Herzog povedal, že si vec vyžaduje "starostlivé vyšetrenie". Avner Netanjahu v rozhovore pre rozhlas uviedol, že je v šoku. "Je zjavné, že nezáleží na tom, či som zapojený do politiky alebo nie - vám sa to môže stať tiež," povedal. Podľa Calcalistu mala polícia podozrenie, že Netanjahuova manželka Sarah používa Avnerov telefón na rozhovory s určitými ľuďmi.

Policajný veliteľ Kobi Šabtaj v dnešnom vyhlásení uviedol, že systém Pegasus bol používaný v čase, keď on nebol na čele polície. Požiadal vládu, aby zriadila nezávislú vyšetrovaciu komisiu na čele so sudcom. Je to podľa neho nevyhnutné pre obnovu "dôvery verejnosti" v políciu a reguláciu využívania technológií policajným zborom.

Server The Times of Israel k dnešnej novej informácii o využití softvéru na sledovanie ľudí okolo Netanjahua napísal, že ak sa to potvrdí, "otrasie to ministerstvom vnútra". Správu označil za "zemetrasenie".

Calcalist v pondelok zverejnil druhú polovicu svojej správy o využití softvéru a uviedol v nej, že terčom boli vysokí vládni činitelia, starostovia, vodcovia demonštrantov, novinári, Netanjahuovi príbuzní a poradcovia aj svedkovia v jeho korupčnom procese. Sú medzi nimi expremiérov blízky podnikateľ Rami Levy a Ilan Ješua, čo je bývalý šéf spravodajského serveru Walla a hlavný svedok v Netanjahuovom procese. Sledovaná bola aj starostka mesta Netanja Miriam Feirbergová, Netanjahuov syn Avner a mnoho demonštrantov.

Calcalist tvrdí, že polícia použila softvér bez povolenia proti ľuďom, ktorí neboli podozriví zo žiadneho trestného činu, a táto prax trvala niekoľko rokov. Polícia nepožiadala súd o povolenie, pretože tušila, že ho nedostane.

Pegasus izraelskej firmy NSO Group je navrhnutý tak, aby umožnil vzdialený prístup k mikrofónom, fotoaparátom a ďalším údajom v telefónoch iPhone a telefónoch s operačným systémom Android. Môže infikovať telefóny bez akejkoľvek akcie užívateľa a bez zanechania stôp. NGO tvrdí, že Pegasus bol navrhnutý ako pomoc v boji proti zločincom a teroristom a že firma nemá vplyv na to, akým spôsobom klient so softvérom naloží.

Firma tento softvér predávala aj do cudziny, napríklad Spojeným arabským emirátom, údajne aj Saudskej Arábii, Indii, Maďarsku, Mexiku alebo Poľsku. Podľa denníka Haarec ide o krajiny, ktorým venoval svoju pozornosť premiér Netanjahu. Vyšlo najavo, že tento prostriedok špionáže bol využitý aj proti novinárom a ľudskoprávnym aktivistom na celom svete.