Maďarská prokuratúra vyšetruje možné nezákonné sledovanie izraelským softwerom

Maďarská prokuratúra vyšetruje možné nezákonné sledovanie izraelským softwerom Ilustr. foto: Omediach.com

Maďarská prokuratúra dnes začala vyšetrovať podozrenie z nezákonného sledovania v krajine. Rozhodla sa tak na základe sťažností poukazujúcich na možné zneužitie softvéru Pegasus izraelskej spoločnosti NSO Group. Informovala o tom agentúra MTI s odvolaním sa na úrad vyšetrovania budapeštianskej prokuratúry. Podľa šéfa kanclelárie maďarského premiéra Viktora Orbána sa zhromažďovanie spravodajských informácií v krajine deje v súlade so zákonom.

"Vyšetrovanie je zamerané na zistenie skutočnosti, či bola páchaná trestná činnosť," uviedol úrad podľa agentúry MTI v dnešnom vyhlásení. Ide o reakciu na správy o podozrení, že Orbánova vláda spomínaný softvér využívala na sledovanie nepohodlných ľudí.

Maďarská polícia podľa agentúry Reuters tento týždeň oznámila, že dostala dve sťažnosti na údajné zneužitie, z ktorých jednu podal politík.

Investigatívny web Direkt36, ktorý je súčasťou skupiny médií, ktoré o veci informovali, tvrdí, že zoznam viac ako 300 maďarských telefónnych čísiel, pri ktorých je podozrenie, že sa stali terčom sledovania, zahŕňa novinárov, podnikateľov, právnikov a ľudí kritických voči Orbánovi.

Skupina 17 zahraničných médií, vrátane českého servera investigace.cz, v nedeľu na základe investigatívnej práce zverejnila podozrenie, že vlády niekoľkých krajín využili technológiu izraelskej spoločnosti NSO Group k špehovaniu novinárov, ľudskoprávnych aktivistov či právnikov. Medzi dotknuté štáty zaradila aj Maďarsko.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen hneď v pondelok pri návšteve Prahy takéto špehovanie novinárov označila za neprijateľné. Hneď dodala, že je potrebné overiť, či sa niečo také skutočne dialo.

NSO Group závery skupiny médií odmietla ako "plné nesprávnych predpokladov a nepotvrdených teórií". Softvér Pegasus je podľa spoločnosti predávaný iba prevereným zahraničným vládam a len na použitie proti teroristom alebo zločincom.

Šéf Orbánovej kancelárie Gergely Gulyás na týždennej tlačovej konferencii povedal, že podrobnosti o kontrolnej činnosti maďarskej vlády "nie sú verejné informácie". "V takýchto otázkach je potrebné skúmať iba jednu vec, a to, či zhromažďovanie spravodajských informácií prebehlo zákonne, alebo nie," povedal podľa Reuters. "Konštatujeme, že všetky zhromažďovania tajných spravodajských informácií prebehli zákonne," dodal.