Podľa Denníka N si tajná služba zrejme zaobstarala špionážny softvér Pegasus

Slovenská informačná služba (SIS) a ďalšie bezpečnostné zložky na Slovensku majú podľa denníka N novo zrejme k dispozícii špionážny softvér umožňujúci získať kontrolu nad mobilnými telefónmi a inými elektronickými zariadeniami. Denníku to potvrdili štyri rôzne zdroje s väzbami na bezpečnostnú komunitu. Minister vnútra uviedol, že o nákupe takého systému nemá informácie, iný člen vlády vec verejne odmietol ako nezmysel.

 Štátne orgány podľa zdrojov Denníka N systém zakúpili len nedávno, ide zrejme o izraelský spyware Pegasus. Hovorkyňa SIS Zuzana Morávková informácie nepotvrdila ani nevyvrátila.

Podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu o záležitosti hovorili členovia kabinetu na dnešnom rokovaní vlády, nákup spomínaného zariadenia ale minister poprel.

Podľa Denníka N jeden zo zdrojov dokonca tvrdí, že systém v septembri prešiel z testovacieho do plnej prevádzky. Túto informáciu nepriamo potvrdil aj poslanec za stranu Sloboda a Solidarita a člen výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva Juraj Krúpa, keď na tlačovej konferencii v utorok povedal, že si SIS pred nedávnom zaobstarala nové systémy, vďaka ktorým sa vie nabúravať do telefónov a iných elektronických zariadení a ktoré postupne spúšťa.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok na dnešnej tlačovej konferencii povedal, že o nákupe systému Pegasus nemá žiadne informácie, a spochybnil pravdivosť článku Denníka N.

"Hovorili sme o tom na vláde. Je to absolútny nezmysel. K žiadnemu takému nákupu nedošlo," povedal Taraba novinárom po rokovaní kabinetu.

Software Pegasus vyvinula izraelská spoločnosť NSO Group, slúžiť mal na sledovanie zločincov a teroristov. Firma a tiež izraelská agentúra na kontrolu vývozu obranných technológií zdôrazňujú, že program predávajú iba prevereným vládam. V minulých rokoch ale médiá informovali, že program bol zneužitý na sledovanie asi 1000 novinárov, predstaviteľov opozície či vysokých činiteľov v zhruba 50 krajinách. Program Pegasus podľa vyšetrovateľov umožňuje skrytý prístup k údajom uloženým v telefóne, skryté spustenie mikrofónu či kopírovanie webových stránok, ktoré videl používateľ telefónu.

Pegasus bol v minulosti vo veľkom použitý napríklad v Poľsku. V apríli tohto roku poľský minister spravodlivosti Adam Bodnar povedal, že Pegasus bol v rokoch 2017 až 2022, teda v čase vlády strany Právo a spravodlivosť, nasadený proti 578 osobám a že ho používali tri rôzne vládne agentúry: protikorupčný úrad a tiež civilná a vojenská kontrarozviedka.

V apríli 2024 španielsky najvyšší súd obnovil vyšetrovanie používania špionážneho programu Pegasus na sledovanie premiéra Pedra Sáncheza a ďalších španielskych politikov. Podľa zistení vyšetrovateľov bol mobilný telefón Sáncheza napadnutý špionážnym programom päťkrát od októbra 2020 do decembra nasledujúceho roku. Užívatelia programu stiahli z premiérovho telefónu niekoľko gigabajtov dát. Špionážny program niekto použil aj na sledovanie telefónov vtedajších ministrov vnútra, obrany a poľnohospodárstva. V júli 2023 španielsky súd zastavil vyšetrovanie kauzy s odôvodnením, že izraelské úrady na vyšetrení veci opakovane odmietli spolupracovať.