Ministerka kultúry podáva podnet na RTVS za reláciu s Jánom Čarnogurským

Ministerka kultúry podáva podnet na RTVS za reláciu s Jánom Čarnogurským Foto: MKSR

 "Kvôli včerajšej relácii Správy a komentáre v RTVS, kde vystúpil aj Ján Čarnogurský, podávam podnet na Radu pre vysielanie a retransmisiu,“ povedala dnes po rokovaní vlády ministerka klutúry Natália Milanová, podľa ktorej je neprijateľné, aby sa akékoľvek médium a už vôbec nie verejnoprávne nekriticky podieľalo na pro-kremeľskej propagande.

Podrobnosti: RTVS klesla s Jánom Čarnogurským na úroveň prokremeľskej RT

Podľa predsedu Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraja Krúpu RTVS zavádzaním ľudí v čase konfliktu ohrozuje bezpečnostné záujmy našej krajiny. „Pán Čarnogurský je člen Valdajského diskusného klubu a šéf Slovensko-ruskej spoločnosti. Obe platformy slúžia Putinovmu režimu pre šírenie proruských dezinformácií, ktoré následne preberajú dezinformačné médiá. Pozývanie takýchto ľudí do diskusií a úmyselné podsúvanie kremeľského naratívu sa nedá nazvať objektivitou," vysvetlil Krúpa.

„Namiesto nezávisleho odborníka si na tému Ukrajiny volajú proruského propagandistu, ktorý svoju politickú kariéru skompromitoval účasťou na protestoch extrémistov a nekritickým obdivom k Vladimírovi Putinovi. Je dôležité, aby v RTVS zaznievali rôzne názory, nie však na úkor pravdy. Pán Čarnogurský stihol za niekoľko minút zamoriť priestor mnohými dezinformáciami, čím RTVS klesla na úroveň prokremeľských médií," povedal člen európskeho výboru Andrej Stančík.

Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský varuje pred ďalším šírením dezinformácií vo verejnoprávnej RTVS. „Ide o mimoriadne nebezpečné tendencie. V čase eskalácie konfliktu u našich východných susedov, potrebujú občania počuť pravdu a fakty. Vedenie spravodajstva na čele s Vahramom Chuguryanom však dlhodobo razí teóriu, že objektivita znamená zverejniť každý názor, a teda aj očividné lži. Pravdu vyvažuje bludmi. Ich cieľom je, aby sa diváci i poslucháči stratili v spleti informácií a dezinformácií. Ako predseda mediálneho výboru musím varovať, že takéto personálne obsadenie verejnoprávneho médiá môže mať v čase hroziacej vojny ďalekosiahle dôsledky," povedal Kristián Čekovský, ktorý bol v minulosti redaktorom RTVS a zo spravodajstva, ktoré viedol súčasný šéf Vahram Chuguyan, musel odísť.

Aktualizácia 16:30: Vedenie RTVS v dezinformáciách Jána Čarnogurského, ktoré odzneli vo vysielaní, problém nevidí. Ani v tom, že moderátorka na nepravdivé informácie Jána Čarnogurského nereagovala. Celé stanovisko RTVS k relácii Správy a komentáre s Jánom Čarnogurským