Ruská štátna televízia zápasí s vlnou výpovedí

Ruská štátna televízia zápasí s vlnou výpovedí Ilustr. reprofoto: RT

Ruská štátna televízia zápasí s odchodmi redaktorov, opúšťajú ju aj známe tváre z obrazoviek, upozornila stanica BBC. Marina Ovsjannikovová, ktorá v pondelok s plagátom odsudzujúcim vojnu na Ukrajine narušila živé vysielanie Prvého kanála, kde dovtedy pracovala, tak nie je jediná, kto sa otáča chrbtom k ruským štátnym médiám. Na tie sa v poslednej dobe znáša kritika za spôsob, akým o ruskej invázii na Ukrajinu informujú.

Ruské médiá tento týždeň napísali, že z Prvého kanála odišla moderátorka a zahraničná spravodajkyňa Žanna Agalakovová. O svojom odchode z kanála NTV potom v utorok informovala moderátorka Lilija Gildějevová, ktorá pre túto televíziu pracovala od roku 2006. Podľa webu Lenta.ru redaktorka informáciu o svojej výpovedi zverejnila až po tom, čo odišla z Ruska. Po 30 rokoch svojho pôsobenia kanál opustil aj spravodajca Vadim Glusker.

Odporúčame aj: Marina Ovsyannikovová vbehla do živého vysielania, hoci ju okamžite zatkli, jej odkaz sa šíri do celého sveta (VIDEO)

Zo svojho postu v televízii Russia Today (RT) rezignovala Marija Baronovová, šéfredaktorka internetového vysielania, a mnoho ďalších novinárov vrátane tých, ktorí pracovali pre cudzojazyčné vysielanie. Baronovová tento mesiac BBC povedala, že ruský prezident Vladimír Putin zničil povesť krajiny.

Britský mediálny regulátor dnes odobral licenciu ruskej televízii RT, prostredníctvom ktorej stanica vysielala aj do zahraničia. Šírenie tejto stanice a webu Sputnik už kvôli ich dezinformačnému obsahu zakázala Európska únia v rámci sankcií za ruskú inváziu na Ukrajinu.

Kremeľ si vynucuje, aby sa v médiách o ruskej invázii na Ukrajinu, ktorá začala 24. februára, informovalo ako o "špeciálnej vojenskej operácii", nie ako o vojne. Provládne médiá tiež napríklad opakujú tvrdenie Moskvy, že ruskí vojaci neútočia na ukrajinské civilné obyvateľstvo, hoci správy z Ukrajiny hovoria o opaku. Vysielanie alebo weby mnohých nezávislých médií ruské úrady po začatí invázie zablokovali. Niektoré informačné zdroje potom samy kvôli obavám o bezpečnosť svojich zamestnancov ohlásili prerušenie svojej činnosti v Rusku.