Hlavným cieľom strelca zo Zámockej bol pôvodne premiér. Na zozname mal aj novinára

Hlavným cieľom strelca zo Zámockej bol pôvodne premiér. Na zozname mal aj novinára Ilustr. foto: Facebook Polícia SR

"Bohužiaľ musím konštatovať, že primárnym cieľom strelca zo Zámockej bol premiér Eduard Heger," povedal policajný prezident Štefan Hamran pre JOJ. Vychádza z výsledkov študovania manifestu útočníka aj preukazaných skutkov, ktoré vykonal, aby mohol zaútočiť na premiéra.

„Môžem potvrdiť, že osoba páchateľa pred vykonaním toho útoku v Teplárni sa nachádzala na mieste, kde má trvalý pobyt pán premiér," povedal Hamran.

„Páchateľ sa opakovane snažil útočiť práve na jeho osobu. Časové súvislosti by som zatiaľ nechcel detailne popisovať. Máme preukázané, že tam (pred jeho bydliskom, pozn. red.) bol aj v deň spáchania skutku predtým, ako k tomu došlo,“ vysvetlil aj pre Markízu. Podľa Hamrana o tom ochranka premiéra nevedela. „Nemohla o tom vedieť. Nevedela o tom ani polícia, ani naše spravodajské zložky nemali informáciu, že sa niečo takéto chystá, a že tam táto osoba bola,“ povedal.

Odporúčame aj: Rozhovorom Kotlebu s otcom útočníka zo Zámockej sa už zaoberá polícia

Keďže premiér nebol doma, vybral sa podľa policajného prezidenta za ďalším cieľom. Tým bol podnik v centre Bratislavy Tepláreň.

V manifeste, ktorý strelec zverejnil, hovoril o viacerých úrovniach cieľov, ktoré mal rôzne podelené, spomínal tam ten s najvyššom prioritou aj nižšie - sekundárne a terciálne. Polícia má zoznam ľudí a inštitúcií páchateľa, vraj je dlhý. "Máme výpočet osôb a inštitúcií, voči ktorým sa páchateľ zameral. Sú tam ľudia z prostredia politiky, žurnalistiky. Je tam osoba, ktorého ja identifikujem ako novinára," povedal Hamran v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ.