Ukrajinský parlament schválil sporný mediálny zákon

Ukrajinský parlament schválil sporný mediálny zákon Ilustr. foto: Omediach.com

Ukrajinský parlament schválil sporný mediálny zákon, ktorý rozširuje právomoci tamojšej televíznej a rozhlasovej rady. Opozícia a niektorí novinári kritizujú, že tento orgán teraz bude môcť ukladať pokuty a pri opakovaných porušeniach predpisov aj zablokovať médiá na 30 dní bez toho, aby na to mal súdny príkaz. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa vládnych predstaviteľov zákon pomôže Ukrajine čeliť ruskej propagande a je vraj dôležitý aj z hľadiska integrácie do Európskej únie.

 Polovicu členov osemčlennej rady pre rozhlasové a televízne vysielanie menuje prezident a polovicu parlament. Šéfka rady Olha Herasimjuková podľa agentúry Unian uviedla, že predchádzajúca právna úprava neumožňovala dostatočne bojovať proti ruským dezinformáciám. Zdôraznila, že trvalé zablokovanie on-line médií bude naďalej možné iba na základe súdneho rozhodnutia.

Zákon je podľa Herasimjukovej dôležitý aj z dôvodu snahy Ukrajiny o vstup do EÚ. Jeho prijatie bolo podľa oznámenia televíznej a rozhlasovej rady jednou zo siedmich požiadaviek v tejto oblasti, ktoré EÚ vzniesla voči Ukrajine po júlovom udelení štatútu kandidátskej krajiny.

Jedným z cieľov zákona, ktorý reguluje nielen televízne a rozhlasové vysielanie, ale aj tlačené a internetové médiá, bolo prispôsobiť ho technickým možnostiam internetového veku. Za novelu hlasovali viac ako dve tretiny poslancov.

Ešte pred februárovou ruskou inváziou nechal prezident Volodymyr Zelenskyj bez rozhodnutia súdu zablokovať televízne stanice a spravodajské weby, ktoré boli označené za proruské.