Orange oznámil, že bojuje za legálne šírenie českých kanálov na Slovensku

Orange oznámil, že bojuje za legálne šírenie českých kanálov na Slovensku Ilustr. foto: ČT

Prima Cool, Prima Max, Prima Zoom, Prima Love, Prima Star, Prima Show, Prima Krimi, ale aj ČT Sport, ČT :D a ČT art sú české kanály, na šírenie ktorých vlastníci vysielacích práv žiadnemu z operátorov na Slovensko neudelili licenciu. Orange ich preto ako jediný operátor na Slovensku vypol, keďže, ako upozorňuje, ich nechce šíriť protiprávne a bez platnej licencie. Orange tak reagoval na požiadavku dvoch najväčších súkromných vysielateľov na Slovensku.

Na prelome rokov spoločnosť Markíza - Slovakia a aj spoločnosť Slovenská produkčná, ktorá stojí za TV JOJ, od operátorov požadovali, aby programy na českých staniciach, na ktoré vlastnia vysielacie práva, nevysielali. Na výzvu vtedy reagoval z veľkých operátorov len Orange a to tak, že vo februári pristúpil k vypnutiu vysielania staníc Prima Cool, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Prima Love, Prima Star, ale aj ČT Šport a ČT Art/Dětem. Postupne – najprv v Orange TV cez kábel a následne aj v Orange TV cez internet. Aktuálne sú tieto stanice dostupné u operátora iba na zariadeniach prenositeľných do zahraničia – mobil, tablet, notebook. V ponuke Orange TV aj naďalej ostali ČT1, ČT2, ČT 24, 3x Barrandov, Prima Plus a Nova International, ktoré je možné síriť na území SR.

Podrobnosti: Markíza a JOJ žiadali vypnutie niektorých českých programov. Prešlo niekoľko mesiacov, ako to dopadlo?

Dnes spoločnosť Orange Slovensko oznámila, žr využila všetky možnosti, ako zabezpečiť ďalšiu legálnu distribúciu dotknutých českých TV staníc, ale po komunikácii s českými vlastníkmi vysielacích práv bola z ich strany odpoveď jednoznačná – licenciu pre vysielanie týchto staníc na Slovensku žiadnemu operátorovi neudelili. Preto Orange dotknuté české stanice vyradil zo svojej ponuky; zostali tam tie české TV kanály, ktoré vlastníci práv umožňujú šíriť na Slovensku.

„Orangeu záleží, aby jeho zákazníci mali predmetné české TV kanály k dispozícii a vo svojej TV službe ich chce šíriť v plnom rozsahu. Okrem toho, že si uvedomuje aj spoločenskú potrebu a význam týchto kanálov pre Slovákov, operátor si je vedomý aj príslušného právneho rámca a to, že nie je možné šíriť niečo, na čo neexistuje právny nárok,“ píše v tlačovej správe spoločnosť.

„Považujeme za nesmierne dôležité, aby boli zachované naše kultúrne a spoločenské väzby s Českom, medzi ktoré patrí aj šírenie českých televíznych kanálov na Slovensku. Tak, ako nám záleží na tom, aby sme predmetné české kanály mohli šíriť, rovnako nám záleží aj na tom, aby sme pri tom neporušovali zákon. Od začiatku tohto roka sa snažíme nájsť legálnu možnosť na ďalšie šírenie vybraných českých TV kanálov, zachovanie ich distribúcie, avšak legálnou cestou. Licenciu na predmetné české kanály sa snažíme získať, ale zatiaľ ju podľa vyjadrenia vlastníka vysielacích práv nezískal nikto na Slovensku. A zákon by mal platiť pre všetkých rovnako,“ hovorí Martin Mosný, riaditeľ úseku Stratégie, Právneho & Wholesale spoločnosti Orange Slovensko.

Prípadom sa zaoberajú vysielatelia, operátori, ich stavovské organizácie, ale už aj Rada pre mediálne služby SR, Protimonopolný úrad SR a dokonca aj veľvyslanectvá SR a ČR či ministerstvo zahraničných vecí.