SaS: Rozdelenie RTVS bude ovládnutím verejnoprávnosti Ficom

SaS: Rozdelenie RTVS bude ovládnutím verejnoprávnosti Ficom Ilustr. foto: RTVS

Strana SaS je proti rozdeleniu RTVS, ako jo zamýšľa urobiť Ficova vláda.

 Vo vládnej koalícii sa otvorene hovorí už niekoľko dní o možnosti rozdelenia RTVS na samostatný rozhlas a samostatnú televíziu.

"Tieto úvahy nemajú racionálne jadro, lebo rozdelenie by bolo veľmi komplikované, a myslím si, že by to bol návrat naspäť. Nepoznám v Európe takýto verejnoprávny priestor, ktorý by sa rozdeľoval. Trendom je skôr spájanie," povedal šéf RTVS Ľuboš Machaj pre Denník N.

Slovensko smeruje k orbanizácii, keďže vláda Smeru, Hlasu a SNS robí postupné kroky práve po vzore Viktora Orbána. Chcú odstaviť akýkoľvek kritický názor a mať vplyv na to, o čom budú médiá informovať. Po označení vybraných médií za neprijateľské a zákaze vstupu na úrad vlády prichádza vláda aj so snahou rozdeliť RTVS. Podľa strany Sloboda a Solidaritaje to nielenže skokom do minulosti, ale s nominantmi na ministerstve kultúry rovno skokom do stredoveku. Zároveň bude mať rozdelenie ďalekosiahle následky a bude znamenať ovládnutie verejnoprávnosti politickou mocou.

„Okrem zákazu vstupu niektorých médií na úrad vlády a snahy rozdeliť RTVS nás do minulosti vracia aj predseda parlamentu. Pri svojich koaličných partneroch nielenže mlčí, najnovšie sa aj on uchyľuje ku krokom, ktoré obmedzujú prístup verejnosti k informáciám. A to všetko so zámienkou nevhodného správania poslanca, ktorý bude provokovať vždy a všade,“ povedal podpredseda SaS a predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

V prípade RTVS vláda podľa neho nepriniesla jediný argument, prečo by malo byť rozdelenie RTVS prospešné. „Fakty pritom hovoria presný opak. Bol to Daniel Krajcer, ktorý spojil rozhlas a televíziu a na konci dňa to malo zmysel. Spojenie totiž znamenalo synergiu a úspory, keďže sa ním ušetrilo ročne 30 miliónov eur. Celoeurópsky trend je spájanie, väčšina európskych vysielateľov je spojených. Len podľa našej vlády musí prísť k rozdeleniu,“ povedal  Gröhling.

 

Podľa tímlídra SaS pre kultúru Reného Paráka je RTVS jedným zo 68 členov Európskej vysielacej únie, v ktorej existuje v spojení rozhlas a televízia až 41 vysielateľov. „Rozdelenie inštitúcie je len manažérsky proces, ktorý objektívnejšie spravodajstvo neprinesie. Zároveň zastaví akýkoľvek rozvoj na obdobie 4 až 5 rokov, televízia a rozhlas zameškajú všetky trendy, ktoré nám za čas rozdeľovania opäť utečú. Navyše nevieme ani to, koľko nás celé rozdelenie bude stáť, pretože neexistujú audit či koncepcia,“ povedal Parák a dodal, že na rozdelenie bude potrebný aj tzv. change manažment, ktorý bude musieť rozdelenie zabezpečiť.

 Rozdelenie má podľa jeho slov viacero nevýhod a rizík. Jednak sú to napríklad financie vynaložené len na samotné delenie, ktoré by mohli byť použité na rozvoj súčasnej RTVS, nedostatok kvalifikovaných zamestnancov, rozdelenie regionálnych štúdií, chýbajúce priestory či zničenie dlhodobo budovaného brandu RTVS. „Toto nie je snaha o zlepšenie kvality ani objektivity spravodajstva. Je to len dymová clona, ktorou sa snažia prekryť snahu o ovládnutie informovania verejnosti. Ide pritom o flagrantné porušenie ústavného zákona na informácie,“ povedal René Parák s tým, že SaS bude zvažovať aj podnikanie právnych krokov.