Do čela spravodajstva RTVS sa má vrátiť Mária Hlucháňová, ktorá skončila po prejave Fica

Do čela spravodajstva RTVS sa má vrátiť Mária Hlucháňová, ktorá skončila po prejave Fica Reprofoto youtube Denník N

Spravodajstvo a publicistiku RTVS čakajú personálne zmeny.  Podľa informácií Omediach.com sa má do vedenia spravodajstva a publicistiky vrátiť Mária Hlucháňová, ktorá vo funkcii Riaditeľky spravodajstva a publicistiky RTVS skončila pred rokom po kauze prejavu Roberta Fica.

Minulý rok na výročie 17. novembra RTVS odvysielala naživo neprerušovaný prejav Fica zo snemu Smeru. RTVS tak na výročie nežnej revolúcie vysielala dlhý prejav človeka, ktorý si november v roku 1989 ani nevšimol. Prejav odznel  bez akéhokoľvek kontextu, vysvetlenia, či reakcií. Fico v živom vysielaní RTVS kritizoval príklon Slovenska k západným štruktúram, kritizoval slobodné médiá, zastával sa alternatívnych, ktoré sú podľa neho „pre väčšiu časť verejnosti dôveryhodnejšie a atraktívnejšie“. V živom vysielaní burcoval za referendum, chválil Smer a oznámil, že chce vyhrať voľby. Diváci sa dozvedeli aj to, že Smer si podľa neho neželá, aby Rusko bolo nepriateľom Slovenska a že nemôže byť na prvom mieste to, „aby si homosexuáli mohli adoptovať deti alebo aby si ľudia mohli meniť pohlavie“.

Hlucháňová po kritike označila zaradenie prejavu do vysielania za chybu a ponúkla funkciu. Machaj vtedy odvolal Hlucháňovú a spolu s ňou aj ďalších 3 členov vedenia spravodajstva. Hlucháňová ostala v RTVS ako projektová manažérka, mala "riešiť rozbehnutý proces úprav spravodajského štúdia, a takisto administratívne pozadie súvisiace napríklad s materiálmi, ktoré treba do konca roka predložiť Rade RTVS."

Podrobnosti: Po prejave Fica v RTVS padali hlavy: Machaj zosadil takmer celé vedenie spravodajstva

„Odvysielanie prejavu Roberta Fica považujem za veľmi nešťastné a znepokojivé. Predovšetkým preto, že v takýto sviatok nemá vo vysielaní RTVS mať priestor žiadna politická strana. Vysielanie verejnoprávneho média musí byť priestorom na pripomínanie demokratických dôsledkov a výdobytkov Nežnej revolúcie, ktoré považujem v tomto čase za mimoriadne dôležité. O tom, že sa takéto vysielanie plánuje, som nemal ja, ani členovia manažmentu RTVS, žiadnu vedomosť, hoci sme tomuto výnimočnému sviatku v našich dejinách venovali z programového a obsahového hľadiska zvláštnu pozornosť na viacerých poradách a pripravili sme niekoľko špeciálnych relácií. Ja osobne vnímam tento sviatok ako historicky prelomový v našich dejinách a preto som pristúpil k vyššie uvedenému riešeniu,“ uviedol pred rokom pre Omediach.com generálny riaditeľ Ľuboš Machaj. 

Na otázku, či má byť Hlucháňová novou šéfkou spravodajstva a publicistiky, hovorkyňa RTVS odpovedala, že „o personálnych záležitostiach týkajúcich sa spravodajstva bude RTVS informovať budúci týždeň.“ Mária Hlucháňová zatiaľ na otázky Omediach.com nereagovala.

Mária Hlucháňová vyštudovala Právnickú fakultu UK. V minulosti bola redaktorkou Slovenského rozhlasu, šéfredaktorkou Rádiožurnálu a redaktorkou Rádia Slobodná Európa. Bola členkou aj predsedníčkou Rady Slovenského rozhlasu. V roku 2017 pôsobila v Rádiu Aktual Martina Lengyela.

Hlucháňová, ktorá má byť garantom nezávislosti spravodajstva, má však aj bohatú politickú minulosť spojenú so stranou KDH. Pred viac ako desaťročím z médií odišla a pôsobila v KDH - bola riaditeľka komunikačného odboru KDH, šéfka prezidentskej kampane Pavla Hrušovského a jeho odborná poradkyňa, poslanecká asistentka a bola aj na kandidátke tejto strany.