V Markíze to vyzerá na tichý protest: Redaktori sú v čiernom (FOTO)

V Markíze to vyzerá na tichý protest: Redaktori sú v čiernom (FOTO) Reprofoto Markíza

Čierna farba sa stala symbolom protestujúcich redaktorov v RTVS a aktuálne v čiernom sa dnes počas poludňajších správ objavili všetci reportéri Markízy.

V čiernom sa prihováral v živom vstupe zo Špeciálneho trestného súdu SR redaktor Adel Ghannam a v ďalšej reportáži zo Špeciálneho trestného súdu aj redaktorka a producentka Zuzana Ferenčáková. Rovnako v čiernom boli aj regionálni redaktori: Jozef Demeter z rokovania mestského zastupiteľstva v Košiciach, redaktorka Monika Koleková z Nitry a Kristína Oravcová z reportáže pri Turzovskom jazere.

Jozef Demeter z Košíc   Reprofoto Markíza

V apríli bola čierna symbolom redaktorov RTVS, ktorí takto vyjadrovali protest proti vládou schválenému návrhu nového zákona, ktorým sa ruší RTVS a končí aktuálny generálny riaditeľ.

Situácia v televízii Markíza sa vyostruje

Práve dnes vedenie televízie zverejnilo reakciu na výzvu zamestnancov, ich požiadavky odmietlo.

V pondelok sa za moderátora Michala Kovačiča postavili mnohí redaktori, redaktorky, moderátori, moderátorky, ale aj kameramani či vedúci vydania, spolu viac ako 100 zamestnancov a spolupracovníkov televízie. Vo vyhlásení žiadajú ponechanie relácie Na telo s jej moderátorom, inak sa vyhrážajú kolektívnym odporom. Zákon umožňuje odborárom hromadné výpovede ale dokonca aj štrajk.

Podrobnosti: Vedenie Markízy reaguje na výzvu stovky zamestnancov: Nemienime ustupovať ultimátam

Podporu Michalovi Kovačičovi aj jeho kolegom a kolegyniam v televízii Markíza vyjadrili viacerí moderátori a šéfovia konkurenčných médií, mimovládne organizácie, politici. Český národný výbor Medzinárodného tlačového inštitútu (CZ IPI) v otvorenom liste vyzval väčšinovú majiteľku PPF Renátu Kellnerovú a výkonného riaditeľa skupiny Jiřího Šmejca, aby zabezpečili zachovanie priestoru pre slobodnú žurnalistiku v televízii Markíza, vlastníkom ktorej je skupina PPF.