Vedenie Markízy reaguje na výzvu stovky zamestnancov: Nemienime ustupovať ultimátam

Vedenie Markízy reaguje na výzvu stovky zamestnancov: Nemienime ustupovať ultimátam

Situácia v televízii Markíza sa vyostruje. Vedenie zverejnilo reakciu na výzvu zamestnancov, ich požiadavky odmietlo a tak hrozí štrajk. V pondelok sa za moderátora Michala Kovačiča postavili mnohí redaktori, redaktorky, moderátori, moderátorky, ale aj kameramani či vedúci vydania, spolu 95 zamestnancov a spolupracovníkov televízie. Vo vyhlásení žiadajú ponechanie relácie Na telo s jej moderátorom, inak sa vyhrážajú kolektívnym odporom. Zákon umožňuje odborárom hromadné výpovede ale dokonca aj štrajk.

"Televízia Markíza ako súkromná televízna stanica, ktorá plne rešpektuje zákonný rámec upravujúci pravidlá televízneho vysielania v SR a podmienky z udelených oprávnení, ako aj nedotknuteľnosť súkromného vlastníctva, konštatuje, že v žiadnom prípade nemôže – a ani nemieni – ustupovať ultimátam ohľadom svojej programovej štruktúry a personálnych otázok," píše v reakcii na výzvu vedenie televízie (celé znenie).

"Generálneho riaditeľa Petra Gažíka a riaditeľa Centra spravodajstva a publicistiky Michala Kratochvíla požiadame, aby sa do troch dní písomne zaviazali, že relácia bude pokračovať v slobodnej dramaturgii a s rovnakým moderátorom aj po letnej prestávke. V opačnom prípade využijeme všetky právne kroky kolektívneho odporu, ktoré nám umožňuje zákon," napísali vo výzve zamestnanci Markízy, medzi ktorými sú napríklad Lukáš Zuzelka, Tomáš Velecký, Viktor Vincze, Martina Töröková, Adel Ghannam, Branislav Tomaga, Andrea Šaprochová, Viktor Serebryakov, vedúci vydania Juraj Pruša a Danica Nejedlá ale aj mnohí regionálni redaktori – napríklad Soňa Cipínová z Malaciek či Martina Kašiarová z Banskej Bystrice a mnohí ďalší.

„Osobitne v kontexte posledných udalostí, kedy došlo k porušeniu všetkých zásad profesionálnej žurnalistiky zo strany jej vlastného zamestnanca a tým poškodeniu dobrej povesti TV Markíza, považujeme zverejnené požiadavky za absolútne nepochopenie situácie.
Pre konanie moderátora relácie Na telo neexistuje žiadne ospravedlnenie. Zneužitie živého vysielania zamestnancom televízie, ktorý dostal od vysielateľa dôveru, je najhrubším porušením povinností, akých sa môže dopustiť. TV Markíza je presvedčená, že žiadne médium nemôže takéto konanie tolerovať,“ reaguje dnes vedenie televízie.

Zároveň avizuje, že bude počas vzniknutej vysielacej prestávky intenzívne pracovať na budúcej koncepcii relácie Na telo tak, aby bola platformou pre korektnú diskusiu medzi jednotlivými politickými stranami a názorovými prúdmi v slovenskej spoločnosti. „TV Markíza nedopustí, aby táto relácia, ako aj celé jej vysielanie, bolo zneužité v prospech ktorejkoľvek z politických strán,“ dodáva vedenie televízie.

Podporu Michalovi Kovačičovi aj jeho kolegom a kolegyniam v televízii Markíza vyjadrili viacerí moderátori a šéfovia konkurenčných médií, mimovládne organizácie, politici. Český národný výbor Medzinárodného tlačového inštitútu (CZ IPI) v otvorenom liste vyzval väčšinovú majiteľku PPF Renátu Kellnerovú a výkonného riaditeľa skupiny Jiřího Šmejca, aby zabezpečili zachovanie priestoru pre slobodnú žurnalistiku v televízii Markíza, vlastníkom ktorej je skupina PPF.