Pred Markízou bude protest

Pred Markízou bude protest

Pred televíziou Markíza v Záhorskej Bystrici bude v stredu 5. júna o 18.00 protest, ktorým chcú organizátori vyjadriť svoj postoj a nesúhlas s tým, čo sa v našej spoločnosti deje s médiami.

"Sloboda médií - garancia slobodného života a pilier demokracie, je dnes na Slovensku ohrozená. Vytváranie atmosféry strachu a nedôvery, vytváranie terčov z novinárov a novinárok, ich osočovanie zo strany najvyšších vládnych predstaviteľov, to všetko je súčasť hybridnej vojny, ktorá tu už dávno je, a ktorej nástup si veľa z nás ani nevšimlo. Ak chce niekto ovládnuť štát, medzi prvými krokmi sa pokúsi ovládnuť práve médiá, aby mohol šíriť vlastnú propagandu a umlčať tých, ktorý nastavujú moci zrkadlo - novinárov a novinárky,“ píšu organizátori – OZ Mier Ukrajine.

Protest nebude len o televízii Markíza, v ktorej sú aktuálne mnohí redaktori a redaktorky v štrajkovej pohotovosti.

Podrobnosti: Kovačič aj jeho Na telo dostali okamžitú stopku, v Markíze je vzbura

"Slovensko je vo vojne. V hybridnej... Ak nechceme prísť o svoju slobodu, mali by sme sa ihneď zobudiť. ... V čase, keď tajné služby spojencov hlásia stav pohotovosti a úroveň sabotáží je označovaná za vysokú, nedajme si bez odporu zlikvidovať základné piliere demokracie a postavme sa za tých, ktorí roky odvážne nastavujú moci zrkadlo - novinárov a novinárky ako Zuzana Kovačič Hanzelová, Michal Kovačič, Jana Dibáková, Rastislav Ilijev, Richard Dírer, Marta Jančkárová a mnohých ďalších,“ píšu organizátori.

"Práve redakcie sú bojiskom, kde prebieha aj práve teraz zápas o slobodu nás všetkých. Rovnako, ako pri nástupe fašizmu či komunizmu aj dnes platí - ak chcete nejakú spoločnosť ovládnuť, musíte ju najskôr (názorovo) rozdeliť. Zomknutá a bdelá občianska spoločnosť, ktorá si všíma, čo aktuálna vládna moc robí a je pripravená na to nahlas upozorniť. Hráči hybridnej vojny používajú manipuláciu, ohýbanie pravdy, spochybňovanie overených faktov, spochybňovanie odborných znalostí, označovanie novinárov, ktorých práca je postavená na medzinárodne platných novinárskych etických kódexoch a pravidlách žurnalistiky, za konšpirátorov a klamárov.“ Organizátori zároveň pripomínajú, že novinári a novinárky z rešpektovaných médií sú po poctivých prokurátoroch a sudcoch ďalšou “štvanou zverou”. Denne sú terčom nenávistných správ a vyhrážania sa (aj smrťou), sú vyhadzovaní z parlamentu a najvyššími predstaviteľmi vlády označovaní ako "prasce" a "protivládne prostitútky".