Kovačič sa chce proti výpovedi z Markízy brániť na súde

Kovačič sa chce proti výpovedi z Markízy brániť na súde Ilustr. foto: Michal Kovačič

Bývalý moderátor Na telo Michal Kovačič, ktorého Markíza po jeho kritike pomerov v televízii prepustila, sa bude proti výpovedi brániť na súde. Potvrdil to Kovačič v internetovej diskusii Rozhovory so Šimonom.

Kovačič uviedol, že sa pôvodne nechcel brániť voči výpovedi súdne, ale so zástupcami odborov v Markíze sa nakoniec zhodol, že žalobu treba podať.

Už v júni, keď Kovačič dostal výpoveď, Spravodajské odbory TV Markíza tvrdili, že televízia týmto krokom porušila zákon. Podľa nich predsedu odborov nemožno prepustiť bez súhlasu odborovej organizácie. Práve Kovačič pritom bol odborovým predákom v Markíze. Rozhodnutie moderátora žalovať televíziu odbory v Markíze v reakcii uvítali.

Zákonník práce ustanovuje, že členovi odborového orgánu môže dať zamestnávateľ výpoveď len s predchádzajúcim súhlasom odborov, inak je výpoveď neplatná. Zákon však súčasne umožňuje súdu, aby v prípadnom spore rozhodol o platnosti výpovede, ak zistí, že od zamestnávateľa nemožno spravodlivo požadovať, aby prepusteného zamestnanca naďalej zamestnával.

Odporúčame aj: Na telo sa vracia. S novou moderátorkou (FOTO)

Kovačič v máji v živom vysielaní kritizoval vedenie Markízy a varoval aj pred takzvanou orbánizáciou médií na Slovensku, teda pred možným získaním kontroly nad médiami vládnou mocou podľa vzoru krokov maďarského premiéra Viktora Orbána. Markíza v júni dala Kovačičovi výpoveď, keď tvrdila, že moderátor zneužil televízne vysielanie. Vyvrcholil tým niekoľko mesiacov trvajúci spor o podobu spravodajstva medzi časťou pracovníkov Markízy a vedením stanice. Redaktori sa už skôr sťažovali okrem iného na zásahy do svojej práce. Markíza naopak uvádzala, že rovnako ako všetky stanice skupiny CME aj ona sa riadi zásadami Redakčnej rady CME pre objektívne, nestranné a vecné spravodajstvo.

Vyjadrenie Markízy ČTK zisťuje, podľa skoršieho vyjadrenia stanice Kovačič zneužil televízne vysielanie a žiadne médium nemôže takéto konanie tolerovať.