Hackeri napadli ruskú štátnu televíznu a rozhlasovú spoločnosť, píše server

Hackeri napadli ruskú štátnu televíznu a rozhlasovú spoločnosť, píše server Ilustr. reprofoto: EK

Ruská štátna televízna a rozhlasová spoločnosť VGTRK sa dnes stala terčom rozsiahleho hackerského útoku, ktorý prerušil vysielanie po internete, napísal server Gazeta.ru. Sama spoločnosť, pod ktorou patrí okrem iného televízia Rossija 1 či Rossija 24 a päť rozhlasových staníc, neskôr podľa ruských agentúr vyhlásila, že hackerský útok nenapáchal vážnejšie škody. K akcii sa neskôr prihlásili hackeri sympatizujúci s Ukrajinou, ktorá sa od februára 2022 bráni ruskej ozbrojenej agresii.

Útok, ktorý ochromil desiatky staníc šíriacich ruskú propagandu, podnikli prúkrajinskí hackeri k dnešným 72. narodeninám ruského prezidenta Vladimíra Putina, napísala agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na nemenovaný informovaný zdroj. Dodala, že k zodpovednosti sa prihlásila hackerská skupina Sudo rm-RF, ktorá už predtým podnikla útoky v Rusku. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov predtým vyhlásil, že experti tvrdo pracujú na tom, aby odhalili, kto je za útok zodpovedný.

"Nefunguje online vysielanie, ani interné servisy, dokonca ani internet a telefóny. Bude to trvať dlho. Počul som, že zo serverov vymazali všetko, vrátane záložných kópií. Pracujú na tom od šiestich ráno (moskovského času, teda od 05:00 SELČ) . Problém, ako som pochopil, je veľmi vážny a oprava potrvá dlho," povedal serveru Gazeta.ru nemenovaný zdroj zo spoločnosti.

Tá na žiadosť portálu o vyjadrení najskôr odpovedala, že niečo také nie je možné. Gazeta.ru pripomenula, že hackeri už v máji napadli jednu z platforiem na prenos televízneho vysielania na anektovanom Kryme.

"V noci na dnešok sa internetové servisy VGTRK stali terčom bezprecedentného hackerského útoku, ktorý ale nespôsobil v práci mediálneho holdingu vážnejšie škody," priznala o niečo neskôr spoločnosť vo vyhlásení, z ktorého citovali ruské agentúry. Tvrdila, že bez ohľadu na pokus hackerov prerušiť vysielanie federálnych televíznych a rozhlasových staníc. Vo vyhlásení VGTRK uviedla zároveň, že "všetko funguje normálne a bez vážnejšieho ohrozenia" a že experti pracujú na odstránení následkov.

Z hackerských útokov býva obvykle obviňované Rusko samotné. Napríklad minulý týždeň Spojené štáty vydali príkaz na zabavenie 41 internetových domén používaných pracovníkmi ruských tajných služieb a ich agentmi na páchanie počítačových podvodov a ďalšej trestnej činnosti, ako uviedlo americké ministerstvo spravodlivosti. Ministerstvo doplnilo, že konalo súbežne s právnymi krokmi spoločnosti Microsoft, ktorých cieľom je zabaviť 66 internetových domén používaných rovnakými aktérmi. Zabavené domény podľa ministerstva používali hackeri napojenie na ruskú tajnú službu FSB. Zástupkyňa generálneho prokurátora Lisa Monacová uviedla, že ruská vláda systém zriadila s cieľom ukradnúť citlivé informácie amerických občanov.