Rada RTVS zvolala mimoriadne zasadnutie

Rada RTVS zvolala mimoriadne zasadnutie Foto: Omédiách.com

Členovia Rady RTVS zvolali mimoriadne zasadnutie RTVS.

 



„Dôvodom sú medializované informácie údajného porušovania zákona o RTVS a Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS," píše v pozvánke rada.

 

"Napríklad otvorený list podpredsedu SNS Antona Hrnka generálnemu riaditeľovi, vyšli blogy na hnonline.sk, pravda.sk," povedal pre Omédiách.com Adam Mozolák, tajomník Rady RTVS. Ten pre Omédiách.com najprv povedal, že zvolanie mimoriadneho zasadnutia Rady RTVS iniciovali predseda Igor Gallo, podpredseda Martin Kákoš a člen rady David Soukeník. Neskôr doplnil, že súhlas so zvolaním mimoriadneho zasadnutia vyjadrili všetci členovia rady. Kto bol iniciátorom mimoriadneho rokovania nevedel povedať.

Rada sa tak stretáva aj na základe rozhoručeného listu podpredsedu SNS.

„Dostal som množstvo rozhorčených otázok (niektoré zakotvili aj na mojom blogu), ktoré zisťujú, či ešte možno hovoriť o verejnoprávnosti RTVS, keď opozičný poslanec rozhoduje o tom, kto má byť na televíznej obrazovke a kto nie. Doteraz som si myslel, že systematické obchádzanie mojej osoby v spravodajstve je Vaša svojská pomsta za to, že som v popredí zápasu za vytvorenie skutočnej verejnoprávnej STV a SRo – a ako aj tento prípad ukazuje, pod Vaším vedením to asi možné nie je – a za neschválenie navŕšenia výšky koncesionárskeho poplatku. Teraz som však na pochybách," napísal v liste šéfovi RTVS Václavovi Mikovi Hrnko.
RTVS v reakcii na list Hrnka hovorí o diskreditácii.

Aktualizácia: Mika: Šéf spravodajstva Lukáš Diko dočasne nevykonáva svoju funkciu

„RTVS odmieta takúto nelegálnu a účelovú aktivitu, ktorá nastoľuje dôvodné podozrenie zo spáchania trestného činu. Na druhej strane RTVS už interne podnikla v tejto veci všetky kroky podľa Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS, keďže tato diskreditácia sa týka 4 zamestnancov RTVS," napísala v reakcii pre Omédiách.com Dominika Šulková z RTVS.

Podľa jej slov prebiehajú právne analýzy na základe ktorých sa rozhodne o ďalšom postupe. „Spravodajstvo RTVS je prirodzene súčasťou verejnej kontroly a za uplynulé 4 roky sme zaznamenali len minimum podaní na príslušné orgány v súvislosti s objektivitou spravodajstva. Keďže táto manipulatívna konštrukcia zasahuje do osobnostných práv dotknutých osôb, nebudeme sa ďalej vyjadrovať k detailom. Chceme zdôrazniť, že žiadnym spôsobom nie je potvrdená dôveryhodnosť a pravdivosť zdroja," dodala.

Viac: List Lukáša Dika, v ktorom vysvetľuje, prečo dočasne odchádza zo spravodajstva

Rada v pozvánke píše, že bude rokovanie bude „k medializovaným informáciám údajného porušovania zákona čo RTVS a Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS; najmä povinnosti RTVS poskytovať nestranné, overené, neskreslené, aktuálne, zrozumiteľné a vo svojom celku vyvážené a pluralitné informácie a povinnosti zámerne neprispôsobovať obsah programu alebo príspevku v prospech určitej záujmovej skupiny."