Český Ústavný súd potvrdil hercovi nárok na odškodné za článok: Ako zarábať na holokauste

Český Ústavný súd potvrdil hercovi nárok na odškodné za článok: Ako zarábať na holokauste Foto: ČT

Český Ústavný súd (ÚS) definitívne potvrdil rozsudok priznávajúci hercovi Tomášovi Töpferovi 150.000 korún za článok v Mladej fronte Dnes.

 

Komentár "Ako zarábať na holokauste" vyšiel v roku 2015 a napísal, že Töpfer je medzi "figúrami preslávenými hlavne čuchom na dobrý kšeft". Ústavní sudcovia sťažnosť na rozsudok označili za zjavne neopodstatnenú, zistila ČTK z uznesení v databáze súdu.

Vlani sa prípadom zaoberal Najvyšší súd a konštatoval, že ani sloboda prejavu
v komentároch nie je bezbrehá. V ústavnej sťažnosti sa nakladateľstvo Mafra sťažovalo na porušenie práva na slobodu prejavu. Cieľom článku bolo podľa nakladateľstva vyvolať verejnú diskusiu na dôležitú tému, pričom v debate majú byť chránené aj nepopulárne názory.

Ústavn
í sudcovia zdôraznili to, že sa nepreukázal pravdivý skutkový základ kritiky namierenej na Töpfera. "Všeobecné súdy potom nadväzne posúdili napadnuté výroky v kontexte obsahu prejavu s ohľadom na dopad do osobnostnej sféry žalobcu aj s prihliadnutím na jeho rodinný koreň a v nadväznosti na to aj k možnému zraňujúcemu dôsledku obvinenia z 'kšeftu' s holokaustom," píše sa v uznesení.

Komentár sa týkal akcie Bubnovanie pre Bubny pri príležitosti výročia prvého transportu pražských Židov a činnosti neziskovej organizácie Pamätník Šoa. "Za zdanlivo ušľachtilú pripomienku historických vin sa však skrýva mnoho problémov: od chaosu a šlendrián
ov po rôzne osobné motivácie," napísal vtedy komentátor denníka. Spolok usiluje o premenu stanice Praha-Bubny na Pamätník ticha venovaný transportom českých Židov do Terezína za druhej svetovej vojny.

Töpfer sa v žalobe domáhal dvoch miliónov korún. Článok podľa neho naznačoval, že mal pre svoju účasť na aktivitách Pamätníku Šoa zištn
ú motiváciu. Vydavateľstvo argumentovalo tým, že predmetom kritiky bol primárne spolok, nie Töpfer, a titulok je nutné vnímať ako nadsádzku.

Obvodný súd pre Prahu 5 priznal Töpfer
ovi ospravedlnenie a 50.000 korún. Mestský súd v Prahe výrok o ospravedlnení zrušil, priznal ale hercovi ďalších 100.000 korún.

Najvyšší súd ponechal verdikt bez zmien. Konštatoval, že otvorenosť odlišným názorom a kritickým pohľadom spoločnosť obohacuje. Sloboda prejavu má však svoje limity, napríklad v podobe práva na ochranu dôstojnosti, osobnej cti a dobrej povesti. Článok bol podľa Najvyššieho súdu excesom z práva na slobodu prejavu. Použité výrazy síce neboli prehnane expresívne, ale s prihliadnutím na tému boli osobne zraňujúce.

Töpfer v minulosti uspel aj v spore s vydavateľom denníka Blesk kvôli zverejneni
u chúlostivých fotiek. Vrchný súd v Prahe priznal Töpfer odškodnenie 500.000 korún.