Viaceré weby sa dnes zafarbili na hnedo

Viaceré weby sa dnes zafarbili na hnedo

Hnedé texty, hnedé fotky a upozornenie: Nedovoľme, aby Slovensko zhnedlo.

 


Dnes 9. septembra je deň holokaustu - 75 rokov od prijatia protižidovských opatrení vo vojnovom Slovenskom štáte, ktoré viedli až k deportáciám.

 


Pri tej príležitosti mimovládka Ľudia proti rasizmu v spolupráci s agentúrou Creo Young & Rubicam pripravili kampaň, v rámci ktorej viaceré spravodajské weby – hnonline.sk, pravda.sk, aktualne.sk a zenyvmeste.sk sa zafarbili na hnedo.

„Je to farba symbolizujúca pravicových extrémistov a preto sme práve túto farbu použili na vyjadrenie obáv z istých tendencií v našej spoločnosti, ktoré majú blízko ku xenofóbii a neznášanlivým prejavom k skupinám a rasám, ktoré sú nejakým spôsobom iná," povedal pre Omédiách.com Jaro Horváth Creo Young & Rubicam. "Zároveň si chceme pripomenúť smutné výročie pripomínajúce, kam až spoločnosť tolerujúca alebo prehliadajúca "hnedú" dokáže zájsť," dodal.

Kampaň má tri časti: Dnes 9. septembra odštartovala hnedými webmi, pokračuje online videami a inzerciou v printových médiách.

Na weboch pribudol aj banner s názvom „Nedovoľme, aby Slovensko zhnedlo", ktorý odkazuje na kampaňový web protinenavisti.sk.

„Ide o silné a cenné gesto. Tým, že sa touto cestou zapojili do kampane aj mienkotvorné média, urobili prvý krok k tomu, čo Slovensko potrebuje v boji proti oživovaniu fašistických nálad azda najviac - zapojenie všetkých spoločenských síl, ktoré nástrojmi vlastnými pre svoju oblasť odmietnu ideológie založené na nenávisti", povedala predsedníčka združenia Irena Bihariová.

Foto: protinenavisti.skSúčasťou kampane sú aj krátke videá, v ktorých sa prihovárajú obete, ktorých sa reálne dotkla nenávisť a xenofóbia.

Vo videách sa predstaví pani Lýdia Piovarčsyová. Spisovateľ Ľudo Ondrejov arizoval jej rodičom antikvariát. Neskôr ich z neho nechal odvliecť do koncentračného tábora. V ňom nacisti dali matku pani Lýdie roztrhať psom, otca zabili v plynovej komore.

V druhom videu sa prihovára pani Eva Mosnáková, ktorá ponúka svoj príbeh prenasledovania a ukrývania sa pred nacistami.

V treťom videu vystupuje Branislav Oláh, potomok obetí rómskeho holokaustu. Pripomína príbeh bratranca svojho otca, ktorému nacisti zabili takmer všetku širokú rodinu: nechali ich vykopať si vlastné hroby, do ktorých niektorých zakopali za živa, iných postrieľali.