PRIESKUM: Dôchodcovia zdieľajú takmer 7-krát viac dezinformácií ako dospelí do 30 rokov

PRIESKUM: Dôchodcovia zdieľajú takmer 7-krát viac dezinformácií ako dospelí do 30 rokov Ilustr. foto: Facebook

Známa veta „viac rokov, viac skúseností“ v prípade sociálnych sietí neplatí.

 

Nová štúdia vedcov z Princetonu a New York University zistila, že pri ľuďoch starší ako 65 rokov je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že budú zdieľať na Facebooku dezinformácie ako všetci ostatní dospelí.

Vyplýva to zo štúdie štúdie vo Science Advances, na ktorú upozornil web businessinsider.com.

Vedci na Princetonskej a Newyorskej univerzite pri hodnotení správania sa americkej populácie na sociálnych sieťach skonštatovali, že vo všeobecnosti prax šírenia falošných správ je síce zriedkavá, no pravdepodobnosť zdieľania takýchto správ medzi ľuďmi oveľa viac súvisela s vekom, ako s inými demografickými charakteristikami ako sú vzdelanie, pohlavie či politické názory. Analyzovali vzorku 3 500 ľudí s cieľom zistiť, ktoré vlastnosti boli spojené so zdieľaním dezinformácií na Facebooku okolo volieb v novembri 2016 v USA.

Fake news, čiže falošné správy definovali ako "vedome falošný alebo zavádzajúci obsah vytvorený prevažne na účely generovania príjmov z reklamy."

Z tých, ktorí uviedli, že používajú Facebook, len 49% súhlasilo so zdieľaním všetkých profilových údajov. Práve z pomedzi týchto ľudí vzbudili pozornosť výskumníkov používatelia starší ako 65 rokov.

Až jedenásť percent užívateľov starších ako 65 zdieľalo fake news. A len tri percentá užívateľov vo veku 18 až 29 rokov urobili to isté. Štúdia čerpala zoznam "falošných spravodajských domén" zo zoznamu zostaveného novinárom Craigom Silvermanom z BuzzFeed News.

Podobné skúsenosti sú aj z rôznych analýz na Slovensku. Napríklad analýza výskumníkov Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave zistila, že mediálna gramotnosť seniorov je len polovičná oproti západnej Európe. Práve v najstaršej vekovej skupine je najviac ľudí náchylných podľahnúť komerčným či informačným dezinformáciám. Aj preto vznikli viaceré projekty, či aplikácie, ktoré majú zvýšiť mediálnu gramotnosť staršej generácie. Napríklad prvý facebookový chatbot menom Checkbot, ktorý bol vytvorený na Slovensku, ktorý dokáže časť nezmyslov odhaliť sám, v iných používateľa navedie, ako môže prísť na manipuláciu.

Checkbota môže využiť ktokoľvek. “Rozpráva tak, aby mu rozumeli aj starší ľudia, ktorí sú častou obeťou hoaxov a dezinformácií,” povedal Peter Jančárik z agentúry Seesame, ktorá prišla s myšlienkou chatbota odhaľujúceho nezmysly na internete.

Podrobnosti: Slováci vytvorili chatbota, ktorý pomáha odhaliť falošné správy

 Záver štúdie amerických vedcov, že ľudia vo veku 65 rokov a viac častejšie zdieľajú falošné alebo zavádzajúce správy, by mohol byť užitočný pre sociálne siete pri dešifrovaní, ako riešiť šírenie dezinformácií. Ale aj apel na to, že najstaršia generácia nemusí mať "úroveň digitálnej mediálnej gramotnosti potrebnú na spoľahlivé určenie dôveryhodnosti správ, s ktorými sa stretávame online."

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.