Médiá radia ľuďom v Rusku, ako obchádzať cenzúru internetových zdrojov

Médiá radia ľuďom v Rusku, ako obchádzať cenzúru internetových zdrojov Ilustr. reprofoto EP

V ruskojazyčných médiách sa objavujú rady, ako sa dostať k zablokovaným internetovým zdrojom. Rusko od minulého týždňa, kedy začala invázia na Ukrajinu, obmedzilo prístup k sérii webov opozičných médií a ďalších internetových zdrojov. Najnovšie prišlo oznámenie o blokácii sociálnej siete Facebook a Twitter.

Návod na to, ako sa dostať k cenzurovaným zdrojom, zverejnil napríklad spravodajský portál Meduza, ktorý najnovšie ruské úrady blokujú. S podobnými tipmi prišla aj stanica BBC, ktorej ruskojazyčná služba bola tiež v Rusku zneprístupnená.

Jednou z najľahších ciest, ako sa dostať k zablokovanému informačnému zdroju, je podľa portálu Meduza použiť namiesto prehliadača aplikáciu. Aplikáciu je totiž z technického pohľadu ťažšie zablokovať ako webovú stránku. Ľudia tiež môžu sledovať svoje obľúbené médiá cez alternatívne kanály, napríklad na sociálnych sieťach Telegram, Instagram, YouTube, VKontakte, kde mnoho ruskojazyčných médií poskytuje stručné spravodajstvo.

Ďalšou možnosťou je použiť VPN, teda službu poskytujúcu internetové pripojenie cez virtuálnu privátnu sieť, ktorá dokáže blokádu obísť. Niektoré tieto služby sú prispôsobené priamo pre používateľov z Ruska. Na obchádzanie blokády je možné tiež použiť ďalšie nástroje, akými sú napríklad Tor alebo Psiphon.

Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor oznámil zablokovanie sociálnej siete Facebook. Krok zdôvodnil tým, že americký prevádzkovateľ tejto siete diskriminuje ruské médiá. Zablokovaný je aj Twitter.

Rusko z ďalších médií novo zablokovalo okrem iného aj stanicu Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL), Deutsche Welle a Hlas Ameriky. Rozhlasová stanica Echo Moskvy po zablokovaní svojho vysielania oznámila likvidáciu a televízia Dožď prerušenia vysielania. Nezávislý denník Novaja Gazeta oznámil, že kvôli hrozbe súdneho postihu odstránil zo svojich stránok články na tému ruskej invázie na Ukrajinu.