Ukrajina: Úlohu médií preberajú aj sociálne siete a neverejné on-line televízie

Ukrajina: Úlohu médií preberajú aj sociálne siete a neverejné on-line televízie Local History Ukraine

Politické udalosti na Ukrajine ovplyvnili nárast návštevnosti medzinárodných sociálnych sietí Facebook a Twitter, spravodajských webov i neverejných online televíznych staníc. Naopak návštevnosť lokálnych online portálov sa znížila, informuje spoločnosť Gemius, ktorá analyzovala aktivity ľudí na webe v priebehu mesiacov október 2013 až január 2014.

Kľúčová úloha sociálnych sietí

Pred politickými udalosťami posledných týždňov nebol Facebook medzi ukrajinskými užívateľmi príliš populárny. Túto sociálnu sieť navštevovala menej než tretina internetových užívateľov (28,5 percent). Naopak veľmi populárna bola najväčšia lokálna sociálna sieť Vkontakte, ktorú navštevovalo viac ako 60 % ukrajinských užívateľov.
Po protestoch sa situácia začala meniť. V januári tohto roku sa návštevnosť Facebooku zvýšila na 32 %. Rástla aj popularita Twitteru, ktorý v danom období navštívilo o 3 % užívateľov viac než pred protestmi, a to 13 %. Zatiaľ čo medzinárodné sociálne siete získavali nových užívateľov, klesala popularita lokálnej siete Vkontakte, a to z 61 % (v októbri 2013) na 58 % (v decembri 2013). V januári 2014 sa návštevnosť webových stránok VK.com vrátila na pôvodnú úroveň (62 %).

Zvýšená aktivita na spravodajských weboch

Analýza ukazuje, že počas udalostí na Ukrajine trávili užívatelia na sociálnych sieťach viac času. Zvlášť viditeľné je to v prípade Twitteru, píše Gemius. Čas strávený na tejto sieti sa zvýšil z 39 minút v októbri 2013 na takmer jeden a pol hodiny v januári 2014. To isté platí aj pre spravodajské weby. V januári 2014 navštívilo tieto webové stránky takmer 51 % internetových užívateľov, čo je o 5 percentuálnych bodov viac ako pred protestmi. V porovnaní s októbrom 2013 strávili títo užívatelia v prvom mesiaci tohto roka na weboch v kategórii Spravodajstvo dvakrát viac času (t.j. viac ako 3 hodiny).

Online TV a online streaming namiesto tradičnej televízie

Počas nepokojov na Ukrajine rýchlo rástla popularita ukrajinských televíznych staníc online. V priebehu októbra a novembra minulého roka bola ich návštevnosť veľmi nízka, ale v decembri 2013 dosiahla už 10 % a v januári tohto roku dokonca 15 %. V rovnakom období klesala popularita internetových stránok verejnoprávnych televíznych staníc. Zatiaľ čo v októbri 2013 ich navštívilo 14 % užívateľov, v januári 2014 ich bolo už menej ako 12 %.
Dáta pochádzajú z výskumu merania návštevnosti internetu gemiusAudience za obdobie október 2013 - január 2014.

Gemius je obchodno-poradenská spoločnosť poskytujúca dáta, riešenia a odporúčania v oblasti správy online reklamných kampaní, monitoringu a analýzy webových stránok či profilov internetových užívateľov.