Patrikovi Tkáčovi s Křetinským k médiám pribudnú Mall.cz a Heureka.cz

Patrikovi Tkáčovi s Křetinským k médiám pribudnú Mall.cz a Heureka.cz Foto: Mall.cz

Investičná skupina Rockaway kupuje za viac ako 200 miliónov eur druhý najväčší e-shop v Česku Mall.cz a porovnávač cien Heureka.cz.

Obchod financujú miliardári Daniel Křetínský, Patrik Tkáč a investičná skupina PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera. Ide o jednu z najväčších transakcií v maloobchode v posledných rokoch. Akvizíciu bude v ČR posudzovať Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS). ČTK to dnes oznámila hovorkyňa Rockaway Michaela Papežová.
Křetínský s Tkáčom a investičnou skupinou J&T vlastnia Energetický a priemyselný holding (EPH) pod ktorý patria štyri desiatky podnikov z ČR, Slovenska, Nemecka a Poľska, ktoré pôsobia v ťažbe uhlia, výrobe elektriny a tepla, distribúciu tepla a obchodu s elektrinou a plynom. Křetínský s Tkáčom tiež majú mediálnu firmu Czech News Center, ktorá vydáva najčítanejší český denník Blesk, denníky Aha! a Sport či časopis Reflex.

Rockaway Capital sa dohodla na uzavretí zmluvy o prevode stopercentného podielu v spoločnosti Netretail Holding, ktorá prevádzkuje internetové obchody Mall, a v spoločnosti Naspers OCS Czech Republic prevádzkujúce on-line porovnávač Heureka.cz. "Mall aj Heureka sú úspešné spoločnosti, ktoré skvele rozvinú naše existujúce aktivity na poli e-commerce. Máme vďaka tomu pred sebou príležitosť, ako počas veľmi krátkej doby atakovať obrat jednu miliardu eur a obsadiť pozíciu e-commerce lídra v regióne strednej Európy," uviedol riaditeľ Rockaway Jakub Havrlant.
Skupina Rockaway tento rok prostredníctvom E-commerce Holdingu kúpila podiel v internetovom obchode s elektronikou CZC.cz, transakciu teraz posudzuje protimonopolný úrad. Vlani prevzal holding e-shopy Vivantis. Obrat E-commerce Holding by mal tento rok dosiahnuť štyri miliárdy korún.

Internetový obchod Mall.cz doteraz vlastnil Netretail Holding patriaci do celosvetovej skupiny Naspers. Netretail Holding vykázal vo finančnom roku 2013/2014 obrat osem miliárd korún. Zahraničné pobočky v Poľsku, Slovinsku, Maďarsku a na Slovensku sa na tržbách spoločnosti podieľajú takmer z polovice.