Záujem na sociálnej sieti nie je spoľahlivým ukazovateľom výsledku volieb

Záujem na sociálnej sieti nie je spoľahlivým ukazovateľom výsledku volieb

Hovorí sa, že v politike platí, že akákoľvek publicita je dobrá publicita. Podľa novej štúdie sa to ale nemusí nutne vzťahovať aj na sociálne siete, napísala dnes agentúra Reuters.

 

 

Podľa štúdie, ktorú zverejnil časopis Social Science Computer Review, je ťažké predpovedať výsledok volieb podľa záujmu, aký vzbudí kandidát na Twitteri. Štúdia, ktorá sa sústredila na nemeckej voľby v roku 2013, zistila, že údaje z Twittera sú skôr presnejším ukazovateľom množstva záujmu, aký kandidát vzbudí, než množstvo podpory, na akú sa môže tešiť.

"Negatívne udalosti, ako sú politické škandály, rovnako ako tie pozitívne napríklad v podobe úspechov, môžu zhodne vyvolať záujem o stranu či kandidáta," uviedla štúdia. Avšak škandály a úspechy ovplyvňujú množstvo podpory pre kandidáta úplne odlišnými spôsobmi.

"Nefunguje jednoduchá rovnica 'viac tweetov, viac hlasov'," zistila štúdia. Napríklad videonahrávka kandidáta, ktorý sa dopustil hanebného predvolebného prešľapu, môže vyvolať zvýšenie záujmu na Twitteri, ale pravdepodobne nepovedie k zvýšeniu politickej podpory.

"Denný objem správ na Twitteri týkajúcich sa jednotlivých kandidátov alebo strán je značne premenlivý v závislosti na udalostiach dňa, ako sú napríklad televízne debaty kandidátov, významné rozhovory, alebo politické konflikty či škandály," dodala štúdia.

Podľa iných údajov by spoľahlivejším ukazovateľom voličskej podpory mohol byť vyhľadávač Google. Donald Trump a Bernie Sanders, víťazi republikánskych, respektíve demokratických primárok v New Hampshire, boli tiež najčastejšie vyhľadávanými kandidátmi oboch strán v tomto americkom štáte.