Slováci milujú tradície – kapustnicu, rybu a šalát

Slováci milujú tradície – kapustnicu, rybu a šalát Reprofoto Poštová banka

Z osobného hľadiska, aj v kontexte kultúrneho dedičstva považujeme práve Vianoce za najvýznamnejšie sviatky. Ďalšie miesto v tomto rebríčku patrí Sviatku všetkých svätých a Veľkonočným sviatkom. Slováci v týchto dňoch zostávajú verní najmä gastro-tradíciám.

 

Väčšina ľudí síce pozná pravú, kresťanskú podstatu Vianoc, ale až 7 z 10 Slovákov uviedlo, že ich vnímajú v prvom rade ako sviatky pokoja a rodinnej pohody. Tento novodobý pohľad je pravdepodobne dôsledkom rýchleho životného tempa, ktoré sa zvykne aspoň trochu spomaliť práve počas vianočných dní.

Zo všetkých tradícií, ktoré si pri tejto príležitosti ctíme, sme najvernejší zvyklostiam v kuchyni. Na štedrovečernom stole u nikoho z nás nechýba polievka. Kapustnica má výrazný náskok pred ostatnými druhmi, ale v niektorých regiónoch sa venujú príprave aj hubovej, šošovicovej, rybacej polievky či mačanky.

Takmer všetci našinci na Vianoce vyprážajú alebo pečú rybu, aj keď v priebehu roka jej neholdujeme až tak ako ostatní Európania. „V priemere viac ako sedem z desiatich Európanov [72 %] konzumuje ryby, respektíve iné morské živočíchy, najmenej raz mesačne. Minimálne raz mesačne ich má na tanieri len každý druhý Slovák [47 %]. Zaraďujeme sa tak na dno európskeho rebríčka. Je to však porovnateľné percento konzumentov ako u našich susedov v Česku. V Rakúsku je už podiel konzumentov o niečo vyšší [59 %] a v Maďarsku zasa nižší ako u nás. Tam rybám holduje iba necelá tretina [31 %] obyvateľstva, čo je zároveň najmenej z celej európskej 28-čky,“ upresňuje analytička Poštovej banky Lucia Dovalová. Spomedzi krajín EÚ najviac nakupujú ryby Španieli [až 88 %].

Tretím pilierom štedrej večere v slovenských domácnostiach býva zemiakový šalát, pripravuje ho takmer 80 % z nás. Polovica Slovákov nezačne vianočné hodovanie bez oblátok s medom, 14 % tradicionalistov nezabúda ani na cesnak a každý tretí z nás si pochutnáva aj na opekancoch. Výsledkom tohto gurmánskeho maratónu je tradičné vianočné priberanie, ktoré priznáva každý druhý našinec. Väčšinou priberieme 1 – 3 kg.

„Neodmysliteľnou súčasťou vianočnej výzdoby je stromček. Opýtaní sa síce zhodli v tom, že živý, voňavý strom nič nenahradí, ale väčšinou majú umelý. V týchto dňoch ho z pivnice vyťahujú približne dve tretiny ľudí,“ uvádza hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Naša povestná štedrosť sa prejavuje nielen na bohato prestretých stoloch, ale aj v podobe darčekov. Tri štvrtiny ľudí odhadli, že za prekvapenia pre blízkych míňajú približne 200 eur. Drvivá väčšina detí dostáva až do 10 darčekov. 8 z 10 ratolestí pritom stále verí, že ich nosí Ježiško. Desatina Slovákov si na splnenie snov svojich blízkych zvykne požičať. „Na darčeky, najmä na veci krátkodobej spotreby, ktorých životnosť je kratšia ako splatnosť úveru, neodporúčame požičiavať si. Na zvýšené náklady spojené s Vianocami by sme mali čerpať z rezervy. V ideálnom prípade by mala predstavovať 6-násobok nášho príjmu. Vytvoríme si ju pravidelným šetrením, každý mesiac by do nej malo smerovať 10 % z výplaty,“ radí L. Žáčková.

Medzi najpopulárnejšie vianočné rituály väčšiny Slovákov patrí varenie kapustnice, pečenie a dodržiavanie pôstu na Štedrý deň. Pre každého tretieho z nás je najobľúbenejším zvykom návšteva bohoslužieb, polnočnej omše, stretávanie sa s rodinou a priateľmi. U štvrtiny z nás sa spievajú koledy. Šťastné a veselé!