Greta Thunbergová sa stala osobnosťou roka časopisu Time (VIDEO)

Greta Thunbergová sa stala osobnosťou roka časopisu Time (VIDEO) Zdroj: Reprofoto Time

Osobnosťou roka, ktorú každoročne vyberá časopis Time, sa tento rok stala švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová. Informoval o tom tento americký týždenník.

V užšom výbere študentka porazila mimo iného amerického prezidenta Donalda Trumpa, šéfku Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovú či prodemokratických demonštrantov z Hongkongu.

Thunbergová, ktorá v januári oslávi sedemnáste narodeniny, inšpirovala vznik svetového študentského hnutia Fridays for Future (Piatky pre budúcnosť). To sa snaží demonštráciami prinútiť hlavne politikov, aby urýchlene a konkrétnymi činmi bojovali proti globálnemu otepľovaniu.

Pozoruhodnou osobnosťou sa Thunbergová stala po tom, čo vlani v lete v Štokholme začala chodiť demonštrovať pred švédsky parlament s transparentom a nápisom Školský štrajk za klímu. Neskôr sa k nej pripojili študenti zo Švédska aj z ďalších štátov, ktorí začali takto štrajkovať každý piatok.

Odporúčame aj: Syn brazílskeho prezidenta šíri falošnú fotku Grety, ako obeduje pred zrakmi detí z Afriky (FOTO)

Titul osobnosť roka časopis Time udeľuje od roku 1927 a oceňuje ním ľudí, ktorí či už v dobrom alebo v zlom stáli za najvplyvnejšími udalosťami roka. Vlani magazín ocenil niekoľko novinárov, ktorí statočne obhajovali pravdu. O titul sa podelili zavraždený saudskoarabský žurnalista Džamal Chášukdží, dvaja väznení barmskí reportéri pracujúci pre agentúru Reuters a novinári amerického denníka Capital Gazette, v ktorého redakcii vlani zabil strelec päť ľudí.

Predvlani napríklad ocenil časopis Time ľudí, ktorí "prelomili mlčanie" a postavili sa verejne proti sexuálnemu zneužívaniu, teda ocenil tak aj hnutie #MeToo. V roku 2016 sa osobnosťou roka stal americký prezident Donald Trump a pred tým nemecká kancelárka Angela Merkelová.

V minulosti sa osobnosťou roka časopisu Time stali napríklad aj nacistický diktátor Adolf Hitler (v roku 1938, teda ešte predtým než rozpútal svetovú vojnu) a sovietsky diktátor Josif Stalin, ten dokonca dvakrát - v rokoch 1939 a 1942.